Najslađi desert:

Tart od jabuka koji oduševljava kako okusom tako izgledom

Profimedia
24.09.2021.
u 18:22

Tart od jabuke znatno je sočniji i punijeg okusa od klasične pite, a tu je i još jedna prednost – hladi se znatno brže i prije je spreman za posluživanje. Prve dane jeseni proslavite uz tart odličnog izgleda, a još boljeg okusa.

Kombinacija dvije sorte jabuka u ovom receptu isplatit će se kako okusom tako i odličnim izgledom. Oguljena Granny Smith u sredini tarta dat će pomalo kiselkast okus, neoguljena Pink Lady izgledat će poput nježnih latica ruže. Tijesto premazano smjesom marelicom i đumbirom činit će sjajnu začinjenu slatkastu podlogu. Ovo je desert koji će obožavati baš svi, donosi Tportal.hr

Potrebni sastojci:

  • 2 žlice brašna
  • Jedno tijesto za tart pripremljeno po vašem omiljenom receptu
  • 3 žlice džema od marelica
  • ¼ žličice naribanog svježeg đumbira
  • 2 jabuke sorte Pink Lady prepolovljene i narezane na kriškice
  • 1 jabuka sorte Granny Smith, oguljena, prepolovljena na kriškice
  • 6 žlica šećera
  • 2 žličice jabučnog octa
  • ½ žličice soli
  • Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva s rešetkom na donjem položaju. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na debljinu malo manju od pola centimetra. Tijesto oblikujte u krug promjera 30 cm tako da stane u kalup promjera 25 cm s odvojivim dnom. Odrežite rubove na 2,5 cm, a zatim ih preklopite tako da dobijte rub dvostruke debljine. Pomiješajte pekmez i đumbir i smjesu rasporedite po tijestu, a zatim ga stavite u hladnjak na 20 minuta.

Za to vrijeme pomiješajte narezane kriške jabuke Pink Lady, 3 žlice šećera, 1,5 žličicu brašna, 1 žličicu octa i ¼ žličice soli. Počevši od vanjskog ruba kriške jabuke stavljajte na tijesto u koncentričnim krugovima, pokrivajući dvije trećine tijesta.

U drugoj zdjeli pomiješajte kriške jabuke Granny Smith i preostale 3 žlice šećera, pola žličice brašna, 1 žličicu octa i ¼ žličice soli. Kriške jabuke stavite na sredinu tijesa, ostavljajući višak soka i šećera u zdjeli. Kad dođete do samog središta, smotajte vrlo tanku jednu ili dvije krišku jabuke kako biste stvorili središte 'ruže'. U zdjelu dodajte malo vode te pomiješajte s preostalim voćnim sokom i šećerom kako biste stvorili glazuru, a zatim to stavite sa strane.

Tart s jabukama pecite 15 minuta u zagrijanoj pećnici. Nakon toga temperaturu smanjite na 190 stupnjeva nastavite peći dok jabuke ne omekšaju i korica ne postane zlatno smeđa, narednih 40 do 45 minuta. Tijekom pečenja tart dva puta izvucite iz pećnice te premažite pripremljenom glazurom. Nakon pečenja kalup s tartom prebacite na rešetku te ostavite da se ohladi 15 minuta. Nakon toga maknite bočne strane kalupa i ostavite tart da se hladi još 15 minuta. Kolač poslužite topao ili sobne temperature, a možete ga čuvati, pokrivenog folijom, do jednog dana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije