ocjenjivanje vinskih uzoraka

Syrah apsolutni pobjednik, žilavka u rangu s najboljima

28.03.2023.
u 20:09

U sklopu 24. Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru održano je ocjenjivanje vinskih uzoraka, njih oko 100 pristiglih na natjecanje. Međunarodno povjerenstvo sastavljeno od 15 vrsnih enologa iz Hrvatske i BiH ocjenjivalo je vina po ustaljenoj metodi 100 bodova, s rasponima odličja od bronce, srebra do zlata, piše Večernji list BiH.

Ove godine, kao raritet, samo jedan od uzoraka osvojio je Veliku zlatnu plaketu koja je pripala vinu sorte koja nije autohtona, a riječ je o syrahu. Syrah je definitivno postao vrlo zanimljiva sorta i na tlu Hercegovine, slažu se enolozi.

Izvrsna kakvoća

- Možemo biti jako zadovoljni razinom objektivne kakvoće vina. Za razliku od nekih davnih vremena kad sam ovdje počinjao voditi ocjenjivanja, bio sam kritičan, tako danas s velikim zadovoljstvom mogu i moram upućivati pohvale i reći da svi proizvođači s ovih prostora, ali i drugih zemalja odakle su uzorci pristigli, mogu biti ponosni na svoje uratke - kazao nam je prof. Bernard Kozina s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ujedno i predsjednik Povjerenstva.

Kao i svake godine, u natjecateljskom smislu natječu se vina žilavka, blatina, ali i druge dvije kategorije: standardna bijela vina i ostala crna vina. Posljednjih je godina apsolutni pobjednik Mostarskog sajma bila sorta traminac.

- Traminac je kao sorta poseban po svojim agrobiološkim karakteristikama, prije svega s razine aromatičnosti, a s druge strane, po onome što traminac daje, primjeren je za proizvodnju predikatnih vina. I ta su vina najčešće dolazila iz nekoliko slavonskih velikih vinskih kuća, ali ovih godina ih nema, valjda im je dosadilo stalno ubirati šampionske titule.

Što se tiče žilavke i usporedbe s vinima sa slavonskih i drugih prostora, žilavku u toj priči možemo staviti u ravan s graševinom i nekim drugim (ne)aromatičnim sortama. Ono što proteklih godina imamo ovdje kao rezultate i među graševinama, chardonnayima i drugim bijelim nearomatičnim sortama, postoji mnogo etiketa žilavke koje su u potpunoj ravni s objektivnom kakvoćom i mogu se uspoređivati s bilo kojom od tih sorti.

Vranac ne gubi bitku

Prošle godine hit među vinima na Mostarskom sajmu bio je vranac, što je označilo i njegov povratak na velika vrata.

- Ja ostajem i dalje pri tezi da je vranac doista bio neopravdano zapostavljen i skrajnut. Ove je godine bilo nekoliko uzoraka vrlo lijepih vranaca, no očito je da se neke tendencije na tržištu mijenjaju i čini mi se da ga većina vinogradara i vinara koji u svojim portfeljima imaju vranac koristi za različite kombinacije s blatinom i drugim sortama stvarajući izvrsna vina. No, vranac ne gubi bitku.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?