Centar za politološka istraživanja

Svrha Centra su kompetentni odgovori javnosti, novinarima i političarima

16.12.2016.
u 08:00

Centar za politološka istraživanja Filozofskoga fakulteta nova je organizacija koja je predstavljena u amfiteatru “Sokrat” na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Doc. dr. Gordana Iličić, predsjednica Centra za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta, izjavila je da je svrha ovog Centra dati kompetentne odgovore javnosti, novinarima, političarima, političkim strankama. “Namjera nam je istraživati društvene problema, političke događaje te planiramo organizirati različite seminare i projekte”, kazala je Iličić.

Dr. sc. Boško Picula, profesor Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld u Zagrebu, istaknuo je da svaki fakultet ujedinjuje svoju znanstvenu i nastavnu djelatnost jer je iznimno bitno da se uz nastavnu djelatnost permanentno razvija i znanost.

“Društvene znanosti su jako zahtjevne i jako privlačne tako da bih potaknuo i rad ovog Centra te pozvao da se uključi u međunarodne tokove”, izjavio je Picula.

Picula se u svom izlaganju o temi “Koncepti i strategije upravljanja konfliktima u 20. i 21. stoljeću: između teorije i prakse” osvrnuo na razloge nastanka konflikata koji su obilježili posljednja dva stoljeća.

“Konflikti su se jednostavno promijenili, od međudržavnih konflikata dobili smo one kojima jedna teroristička organizacija može doslovno napasti samo ‘srce’ u tom trenutku najmoćnije države na svijetu”, objasnio je Picula.

Politologinja dr. sc. Jadranka Polović govorila je o temi “Zapad i Rusija: geopolitički sraz na Balkanu” te je istaknula da je Balkan najosjetljiviji dio Europe, odnosno njezin “meki trbuh”.

“Balkan je najsporniji europski prostor, međutim, to je prostor koji se nekako u ostatku Europe percipira kao neeuropski i nemoderni. On je još uvijek, iz te zapadne perspektive, isključivo regija koja se procjenjuje na osnovu svojih odstupanja od tog zapadnog civiliziranoga svijeta”, rekla je Polović. •

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije