Poziv na sastanak

Svjetski notari zabrinuti za vladavinu prava u Federaciji

15.06.2016.
u 08:00

Predsjednik Notarske komore FBiH Adem Jakupović sastat će se u četvrtak u Zagrebu s predsjednikom Notarijata Europske unije/Vijeća Notarijata EU Paolom Pasqualisom i predsjednikom Međunarodne unije latinskog notarijata Danielom Sédar Senghorom.

Kako je potvrđeno Feni, glavna tema razgovora s predstavnicima europske i svjetske organizacije notara bit će problemi koji dovode u pitanje opstanak instituta notarijata u FBiH. Pasqualis je sredinom prošlog mjeseca boravio u Sarajevu gdje je najviše federalne dužnosnike upozorio kako nedavnom presudom Ustavnog suda FBiH, kojom su osporene određene odredbe entitetskog zakona o notarima, prestaju vrijediti i pravila koja se poštuju i primjenjuju u većini zemalja EU, a odnose se na notarsku službu.

Presudu Ustavnog suda smatraju višestruko problematičnom jer izlazi iz okvira žalbe, udara na proeuropski Zakon o notarima, ostavlja mogućnost da se notarijatom bave nadripisari, traži da se notarijat u jednom dijelu BiH tretira drugačije nego u ostatku zemlje i može dovesti do pravnog kaosa u državi. Pasqualis je federalnu izvršnu i zakonodavnu vlast također informirao kako su pravila EU kojima se nastoji očuvati visoka razina kvalitete notarske profesije u ovoj presudi označena kao ona koja su protivna Ustavu FBiH i obvezujućoj Međunarodnoj konvenciji o ljudskim pravima.

Vladavina prava, odnosno pravna sigurnost koja je u BiH, između ostalog, postignuta uvođenjem notarijata, jedna je od glavnih obveza na putu BiH prema članstvu u EU. Novi razgovori o ovim problemima Jakupovića, Pasqualisa i Senghora održat će se na marginama godišnje skupštine CNUE u Zagrebu.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije