ivan vrljić

Svjetski dan slobode medija

03.05.2019.
u 12:17

 

Na današnji dan 3. svibnja slavimo simboličan dan – Svjetski dan slobode medija. Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine od osnutka 1993 godine kad ga je ustanovila Glavna skupština Ujedinjenih naroda. Cilj tog dana koji okuplja medijske djelatnike je rješavanje brojnih izazova pred kojim stoji novinarska struka.  U BiH nažalost mediji žive na kapaljke, nažalost i doslovno prekopavaju po kontejneru. Zašto je to tako? Pitamo se više puta, dosad nemalih milijun puta? Dok zapadne zemlje slobodu medija odnosno njezin prestiž i ugled kao i slobodu izražavanja smatraju jednim vidom prioriteta i obaveze, u nas mediji žive pop tutorstvom različitih mecena što prijevremenih što onih stalnih. Mediji su slika i prilika bosanskohercegovačkog društva, koncept  koji treba dostojanstvo i prestiž svoga poziva. Kakvu danas mediji plasiraju sliku o suvremenom društvu i globalizmu općenito?

  Problem kulture masmedija prezentira činjenica da mediji danas uopće nemaju slobodu izražavanja koliko god neupućeni to konstantno tvrdili. Postmoderna generacija medije će optužiti za nagomilavanje žutila , pregršt senzacionalnih vijesti, dominiranje neprimjerenih slika ili pak distribuciju bezličnih reklama od kojih nitko nema svrhu.

  Tradicionalisti će medije optužiti za izvještačenu sliku stvarnosti, dominiranje crnila od kojih nitko nema koristi – osobito mladi. . Različite elite će medije koristiti za populizam, svojevrsnu reklamu bačenu na trotoar naočigled svih prisutnih. No što obični ljudi, laici  misle o medijima? Najbolje iluzorno prikazuje slika današnjice – besmisao i raspad sustava ljudskih vrijednosti gdje se ono dobro, moralno prihvatljivo doslovno odbacuje, zatire i smatra nepoželjnim primjerom i naravno dobiva toliko potreban medijski prostor. Koliko god mediji bili upućeni u  problematiku egzistencije običnog čovjeka, oni moraju biti konstruktivni, produktivni i nedvosmisleni. Pod vidom konstruktivnosti mislimo na kritiku koja ne mora nužno biti zloupotrebljavana, pogotovo decidirano usmjerena prema ljudskoj osobi. Tu se računa na malu dozu cinizma, nipošto ogovaranja.  Produktivnost medija se rezimira u djelovanju i promicanju kulture dijaloga, prihvaćanja različitosti i ukinućem i zatiranjem jezika mržnje i nasilja. Nedvosmislenost generira jasnu misao i cjelovit sustav vrijednosti koju medijska slika prezentira . Mediji su svijet sam za se, trebaju poštovanje , odnos koji nije prijetvoran , kritika je uvijek dobrodošla a djelovanje medija je mnogostruko – kulturno, pedagoško i ekonomsko . Država pod imperativom zaštite medija čini demokraciju lakom i legitimno provedivom . Mediji su osnova društva, stup odgovornosti, glas naroda koji vapi za pravdom , pravilnom raspodjelom ekonomskih resursa i ljudskih dobara . Ukoliko mediji danas opstaju pod tim imperativom,  doživjet će vrhunac popularnosti i biti alegorijski tumačim slika koja nikad ne blijedi, i korak koji nikad ama baš nikad ne kasni sa vremenom. Zato na današnji dan čestitajmo svim medijskim kućama, novinarima, urednicima portala njihov dan u nadi da će mediji uvijek biti glas naroda i stup pravednosti svugdje, uvijek i zauvijek u službi jednog malog običnog čovjeka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?