APEL UNICEF-A

Svjetske zvijezde pisale skupini G7: Donirajte siromašnim zemljama 20 posto svojih cjepiva

08.06.2021.
u 12:02

Milijuni cjepiva protiv koronavirusa mogli bi propasti ako bogate zemlje siromašnim odjednom pošalju velike količine doza, upozorio je UNICEF. Ovu inicijativu podržale su i mnoge poznate osobe, koje su poslale pismo skupini G7 bogatih zemalja.

Iz UNICEF-a navode da mora postojati stabilna opskrba tijekom cijele godine, jer siromašne zemlje nemaju resurse da ih koriste odjednom.

Zvijezde, među kojima su Billie Eilish i David Beckham, podržavaju UNICEF-ovu inicijativu. Poznate osobe poslale su pismo skupini G7 bogatih zemalja, tražeći od njih da doniraju 20 posto svojih cjpiva do kolovoza.

"Pandemija neće biti gotova nigdje dok se svugdje ne završi", rekao je Beckham.

Među ostalim zvijezdama koje su potpisale pismo su Andy Murray, Olivia Colman, Ewan McGregor, Liam Payne, Priyanka Chopra Jonas, Orlando Bloom, Katy Perry, Gemma Chan, Whoopi Goldberg, Claudia Schiffer i Chris Hoy.

Voditeljica UNICEF-ovog odjela za cjepiva Lily Caprani rekla je za BBC da siromašne zemlje trebaju cijepiti vlastitu populaciju istovremeno s ostatkom svijeta.

"U jednom trenutku, bez sumnje, trebat ćemo cijepiti osobe mlađe od 18 godina. Ali, prioritet u ovom trenutku mora biti osiguravanje da sve ranjive i prioritetne skupine širom svijeta dobiju cjepivo", rekla je.

"Dakle, kažemo da zemlje poput Velike Britanije i G7 moraju donirati svoje doze onim zemljama s niskim prihodima, a da i dalje cijepe svoje stanovništvo kod kuće."

Ministar zdravstva Velike Britanije Matt Hancock rekao je da će cijepljenje djece u toj državi imati prioritet u odnosu na slanje doza u inozemstvo. Rekao je i da Velika Britanija trenutno nema rezervnih doza.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?