UKAZANJA

Svjedočanstva o Gospi: Evo što se događa u Međugorju, Loretu, Częstochowi, Vijetnamu

Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell
1/3
15.08.2020.
u 19:05

Međugorje godišnje posjeti nekoliko milijuna hodočasnika, a Gospa svakoga mjeseca preko vidjelice Marije Pavlović Lunetti šalje poruku svijetu.

U Međugorju ukazanja Blažene Djevice Marije traju gotovo već četrdeset godina jer se Gospa svakodnevno ukazuje od 24. lipnja 1981. do danas. Točnije, troje od šestero vidjelaca imaju svakodnevna ukazanja jer svakodnevna ukazanja prestaju kada vidiocima Gospa objavi desetu tajnu te se nastavljaju jednom ili nekoliko puta godišnje. Sadržaj tajni, naravno, nije poznat, no zna se da se odnose na župu, svijet i vidioce osobno. Međugorje godišnje posjeti nekoliko milijuna hodočasnika, a Gospa svakoga mjeseca preko vidjelice Marije Pavlović Lunetti šalje poruku svijetu.

Službena crkva, ponajviše zbog osporavanja bivšeg mostarsko-duvanjskog biskupa mons. Ratka Perića, nije još službeno priznala međugorski fenomen. No nije ni branila hodočašća tijekom ovih godina.

Papa Franjo u proljeće 2017. poslao je svoga izaslanika poljskog nadbiskupa mons. Henryka Hosera, koji je nakon pozitivnog izvješća Svetome Ocu, imenovan 2018. apostolskim vizitatorom za župu Međugorje, čime je Međugorje stavljeno pod izravnu upravu Vatikana jer Sveta Stolica želi unaprijediti pastoralne uvjete i doček velikog broja hodočasnika u to svetište.

Stoga je papa Franjo u svibnju 2019. odobrio biskupima, svećenicima i redovnicima da mogu organizirati službena hodočašća u Međugorje, što im dotad Crkva nije dopuštala. Iz tih poteza Vatikana i Svetoga oca nazire da bi Međugorje uskoro moglo dobiti i službeni status tzv. pontifikalnog svetišta.

Loreto (Italija)

Kao što su povezani Betlehem i Nazaret, s Nazaretom je kao “pupčanom vrpcom” povezan Trsat preko predaje o nazaretskoj kućici Svete obitelji, koju su iz Nazareta u Trsat 10. svibnja 1291. prenijeli anđeli. Tu se, kako kaže predaja, zadržala do 10. prosinca 1294. godine kada su je anđeli prenijeli u Loreto, pokraj Ancone, gdje se i danas nalazi. U pozadini ove priče, dobrim dijelom povijesno provjerene, trgovina je relikvijama iz Svete Zemlje, raširena u doba križarskih ratova. Važnu ulogu u tim zbivanjima odigrali su istočnojadranski plovidbeni put, kao tada najsigurnija veza između Levanta i Europe, tajanstveni ratnički red vitezova templara, papa, napuljski vladari Anžuvinci i hrvatski feudalci Frankopani.

U brojnim istraživanjima potvrđeno je da je u istome danu kućica u kojoj su nekada živjeli Josip, Marija i Isus nestala, a pojavila se na trsatskom brežuljku, gdje su je pronašli radnici u šumi, ostavši u čudu jer na tome mjestu nije bilo kuća, a bilo ih je nepraktično i graditi zbog strmine na kojoj se nalazila. “Tradicija hoće da je Sveta kućica bila na mjestu gdje danas stoji bazilika Gospe Trsatske, a koje se tada zvalo ‘Ravnica’. Bila je dugačka devet metara i 49 centimetara, široka četiri metra i 50 centimetara, a visoka tri metra i 24 centimetra. Sazdana je bila od crvenkastog kamena, položena bez temelja na samo tlo, krov joj je bio drven, oličen plavom bojom i oslikan zvijezdama“, zapisao je fra Emanuel Hoško, franjevac s Trsata, navodeći kako su istraživanja franjevca Bellarmina Bagattija u Nazaretu potvrdila da je nazaretska kućica bila sazdana od stijene, koja ondje i danas postoji, a drugim dijelom od zidane kućice, koja je poslije nestala. Kućica se danas nalazi u bazilici u Loretu, u Italiji.

Częstochowa (Poljska)

Blažena Djevica Marija se naziva Crna Gospa iz Częstochowe i Gospa od Jasne Gore. U svetištu postoji slika, koja prikazuje Isusa i Mariju, za koju se drži da ju je naslikao sv. Luka na dasci stola koju je sam Isus napravio te da ju je spasila sv. Jelena Križarica i donijela u Carigrad u 4. stoljeću. A 1430. izgrađena je velika gotička katedrala. Poslije je s tim svetištem nekoliko puta bila povezana sudbina same Poljske. Nakon napada Šveđana na Poljsku (1655.) i uspješne obrane Jasne Gore, neočekivana pobjeda počela se pripisivati zagovoru Majke Božje. Tadašnji kralj prozvao je Mariju Kraljicom poljske krune i zaštitnicom zemlje. Do danas je Crna Gospa, “bojom” slična Majci Božjoj Bistričkoj, najveće svetište poljskoga naroda, a ujedno je postala “nacionalnom relikvijom” svih Poljaka.

La Vang (Vijetnam)

Katolici su 1798. bili proganjani u Vijetnamu, pa su se skrivali u prašumama gdje su obolijevali. Jednom im se, dok su se molili, ukazala Gospa s Djetetom Isusom u naručju i s dvoje anđela pokraj njih. Gospa je bila odjevena u tradicionalnu vijetnamsku odjeću, ohrabrila ih je i poručila im koje je lišće lijek za njihove bolesti. Na mjestu ukazanja nastala je bazilika, koja je razorena, ali je obnovljena 2008. Crkva nije službeno priznala ukazanje, ali podupire svetište. 

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Jero
Jero
07:50 16.08.2020.

Koja stoka.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije