Znanstvenici

Svinje dobri kandidati za 'darivatelje' organa

svinje
07.04.2016.
u 10:46

Srce svinje je anatomski vrlo slično srcu čovjeka te su stoga ove životinje dobri kandidati za "darivatelje" organa, smatraju znanstvenici

Skupina njemačkih i američkih znanstvenika je objavila kako je srce svinje ostalo funkcionalno 2,5 godine nakon što je transplantirano majmunu, prenose mediji.

Znanstveni časopis Nature Communications piše kako ovo istraživanje predstavlja korak naprijed u mogućnosti transplantiranja životinjskih organa ljudima.

Transplantacije organa između vrsta izazivaju snažnu reakciju imunološkog sustava primatelja i posljedično odbacivanje organa.

U novom eksperimentu su se znanstvenici poslužili kombinacijom modifikacije nekih gena i korištenja imunosupresivnih lijekova.

Srce svinje je anatomski vrlo slično srcu čovjeka te su stoga ove životinje dobri kandidati za "darivatelje" organa, smatraju znanstvenici, prenosi Fena. 

Široka primjena nove tehnike bi mogla spriječiti tisuće smrti ljudi koji ne dočekaju donirani organ, vjeruju istraživači.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?