Unatoč upozorenjima, Vijeće ministara pod pritiskom da usvoji famozni pravilnik

Svi sudionici u lancu opskrbe lijekovima suočit će se s ogromnim problemima

 Vijeće ministara BiH
04.11.2016.
u 11:44

 Pod pritiskom Svjetske banke i pojedinih lobija, Stručno vijeće Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH danas bi trebalo razmatrati prijedlog pravilnika o načinu kontrole cijena, oblikovanja cijena lijekova te izvješćivanja o cijenama lijekova u BiH.

Na famoznom pravilniku, koji će idućeg tjedna doći i pred Vijeće ministara BiH, posebno inzistiraju stranke iz Saveza za promjene uz tvrdnje kako će on donijeti značajno pojeftinjenje lijekova i uštede.

Sporni pravilnik

Međutim, domaći proizvođači lijekova, ali i ljekarnici uporno upozoravaju kako bi spomenuti pravilnik, ovakav kakav je predložen, mogao zaviti u crno bh. farmaceutsku industriju i cijelo tržište lijekovima, uključujući sve sudionike u lancu opskrbe lijekovima. “Večernjak” doznaje kako je na adrese državnih i entitetskih vlasti ovih dana stiglo i pismo domaćih proizvođača u kojem se navodi i kako je predloženi pravilnik neprimjenjiv i neodrživ na tržištu BiH.

U pismu se ističe i kako su sve primjedbe i sugestije domaćih proizvođača lijekova potpuno ignorirane te da je financijska simulacija navodnih ušteda temeljena na nepotpunim i pogrešnim izračunima. Očito je pri izradi pravilnika izostala i javna rasprava na kojoj bi i ljekarnici imali mnogo što prigovoriti.

Predsjednica Komore magistara farmacije u Federaciji Bosne i Hercegovine Zahida Binakaj smatra kako bi prije provedbe pravilnika o reguliranju maksimalne cijene lijekova u BiH trebalo uraditi provjeru kako će se on odraziti na tržište lijekova uopće.

Takva simulacija trebala bi dati i odgovor na pitanje hoće li te promjene uvjetovati i promjenu u kvaliteti lijekova koji će biti na bh. tržištu jer snižavanje cijena, mišljenja je Binakaj, bilo čega, pa tako i lijekova, zahtjeva takvo nešto. - Za to pitanje posebno su zainteresirani  bh. građani, ali i oni koji su uključeni u davanje usluga u oblasti prometa lijekovima te bi trebalo vidjeti što će se dogoditi i je li to realno za opstanak tržišta lijekovima onima koji će biti stvarno kvalitetni i dobro kontrolirani, izjavila je Binakaj za Fenu.

Problematične tvrdnje

Problematičnim je ocijenila i činjenicu da Komora nije bila uključena u izradu pravilnika koji bi trebao formirati cijenu lijekova na razini Bosne i Hercegovine, zatim veleprodajnu i maloprodajnu cijenu lijekova, ali i njihovu kontrolu. Binakaj ističe kako struka nije bila uključena u izradu tog pravilnika iako je riječ o dokumentu koji je od enormnog značaja za cjelokupno zdravstvo, a osobito za ljekarništvo i farmaciju uopće, a njime se, tvrdi, određuje sudbina farmaceuta, odnosno ljekarnika. A da su problematične i tvrdnje o 150 milijuna maraka ušteda zbog primjene novog pravilnika, pokazuje analiza iskusnog ljekarnika Mirsada Šabaredžovića koja pokazuje kako bi uštede mogle dosegnuti šest do sedam puta manje iznose. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?