Pred vlasti reformska godina

Svi prioritetni zadaci ovisit će o stabilnosti vladajućih koalicija

SARAJEVO, 23. augusta (FENA) - Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir IzetbegoviÄ? izjavio je danas u Sarajevu, nakon sastanka s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Draganom Ä?oviÄ?em i predsjednikom Saveza za bolju buduÄ?nost (
29.12.2016.
u 07:00

Politička situacija u Bosni i Hercegovini mijenja se gotovo na dnevnoj osnovi pa je sada takvo stanje da je upitna parlamentarna većina i vlast na državnoj razini, a da je stabilizirajući čimbenik federalna vlast. Do prije samo nekoliko tjedana situacija je bila potpuno drugačija jer se državna vlast činila stabilnom, dok je federalna bila u svojevrsnoj blokadi zbog preglasavanja hrvatskih predstavnika.

Većina, zakonske mjere...

Glavni izazov na kraju ove i početkom iduće godine bit će stabilizacija parlamentarne većine na razini BiH koja trenutačno ovisi o četiri nezadovoljna zastupnika SDA. Čelnik stranke Bakir Izetbegović najavio je jučer pokušaj njihova vraćanju u okrilje SDA, ali je nagovijestio kako će se pojedinačno razgovarati sa svakim jer i njihove zasluge, kako je napomenuo, nisu jednake.

Na državnoj razini izazov su i neke reformske mjere, poput ispunjavanja upitnika Europske komisije, ali i reguliranje politike trošarina i još nekih važnih pitanja.

U Federaciji BiH vidi se zamah u aktivnostima vlasti nakon političkog dogovora čelnika vladajućih stranaka - Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića.

Proračun za sljedeću godinu je pred usvajanje, čitav niz reformskih zakona prošao je parlamentarnu proceduru ili je usuglašen na Vladi, a prema najavama, slična dinamika planirana je i u 2017. godini. U središtu pozornosti federalne Vlade je provedba mjera iz Reformske agende.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije