Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Svi koji su na proračunu FBiH će dobiti veće plaće

18. prosinca 2018. u 13:15 0 komentara 491 prikaza
Vlada FBiH

Sindikat državnih službenika i namještenika i Vlada FBiH dogovorili su povećanje osnovice plaće sa 315 KM na 330 KM u 2019. godini. Kako je za Klix.ba potvrdio predsjednik Sindikata državnih službenika Samir Kurtović, povećanje plaća će uslijediti nakon usvajanja proračuna za 2019. godinu.

Osnovica za obračun plaća državnim službenicima na razini FBiH u posljednjih osam godina je iznosila 315 KM. Za narednu godinu dogovorena je osnovica u iznosu od 330 KM.

"Osnovica je trebala iznositi 346 KM. S obzirom na to da je u prethodnom razdoblju znatan broj državnih službenika otišao u mirovinu, proračunska stavka po pitanju plaća i naknada ostaje ista. Neće doći do povećanja proračuna za naše plaće, jer je smanjen broj državnih službenika, tako da su se stvorili uvjeti za povećanje od pet posto", naglašava Kurtović.

Tako će plaća biti povećana zaposlenima u sudskoj policiji, FUP-u, radnicima u Kazneno-popravnim zavodima, odnosno svima onima koji su na proračunu Federacije BiH, pa i samom premijeru, ministrima i zastupnicima u Parlamentu.

Parlamentarcima bi ovim dogovorom Vlade FBiH i Sindikata plaća trebala biti veća za 120 KM, ministrima za 140 KM, a premijeru FBiH za 150 KM.

"Zakon o plaćama je precizirao tko točno ulazi u sustav. Mi se kao sindikat borimo za bolji status i položaj državnih službenika i namještenika. Ja ne znam hoće li ministri, premijer i parlamentarci prihvatiti povećanje plaće od pet posto ili će se odreći. Ipak, želim reći da postoj enormne razlike. Pa jedan načelnik općine u Sarajevu ima za 700-800 KM veću plaću nego premijer FBiH, mislim da to nije primjereno. Ali zakon je to dozvolio, jer sve ovisi od razine do razine. Ovo povećanje će utjecati i na umirovljenike jer će se puniti proračunski fond za mirovine, a moguće i povećanje mirovina", smatra Kurtović.

Planirano je da povećanje plaća stupi na snagu od 1. siječnja 2019. ukoliko se do tada usvoji proračun. Za vrijeme privremenog financiranja plaće se neće povećavati.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.