Doznajemo: okončan natječaj za ravnatelja FUP-a na koji se prijavio savjetnik Zorana Galića

Svevlad Hoffmann kao jedini Hrvat morao bi postati ravnatelj FUP-a

Svevlad Hoffmann
23.04.2022.
u 21:00

Uz Hoffmanna, doznaje se, jedan od prijavljenih kandidata je i Ensad Korman koji gotovo tri godine kao vršitelj dužnosti vodi ovu policijsku agenciju

Novi ravnatelj Federalne uprave policije vrlo izvjesno bit će Svevlad Hoffmann, glavni inspektor i savjetnik ravnatelja Granične policije BiH Zorana Galića, s obzirom na to da jedini ispunjava sve zakonom predviđene uvjete. Kako doznaje Večernji list, on se jedini od Hrvata, uz još dvije osobe bošnjačke nacionalnosti, prijavio na natječaj koji je Neovisni odbor Parlamenta FBiH raspisao za izbor novoga ravnatelja ove policijske agencije. Taj je natječaj okončan u četvrtak.

Dvojica Bošnjaka

Uz Hoffmanna, doznaje se, jedan od prijavljenih kandidata je i Ensad Korman koji gotovo tri godine kao vršitelj dužnosti vodi ovu policijsku agenciju. Imajući na umu odredbe Zakona o unutarnjim poslovima FBiH, kojima je propisano da ministar i ravnatelj policije ne mogu biti iz reda istoga konstitutivnog naroda, posve je jasno da bi Hoffmann trebao zasjesti u vruću fotelju ravnatelja FUP-a. U sadašnjim okolnostima to su ministar Aljoša Čampara i Ensar Korman koji su obojica Bošnjaci. No, i kod ove zakonske obveze treba staviti upitnik jer SDA već dulje pokušava razriješiti samoga Čamparu koji je napustio redove te stranke.

Nagađa se kako bi u tome slučaju ostavili praznom poziciju ministra, a ravnateljsku fotelju poklopili s bošnjačkim dužnosnikom. Tako formalno ne bi imali sukob u smislu potrebe da vodeće izabrane osobe moraju biti različitih nacionalnosti. No, sam Čampara do sada nije pokazao ambiciju sam napustiti poziciju ministra unutarnjih poslova FBiH, a SDA odavno ne kontrolira svoju većinu u federalnom Parlamentu. S okončanjem ove procedure Neovisnog policijskog odbora trebale bi se okončati višegodišnje opstrukcije bošnjačke politike, prije svega, Stranke demokratske akcije da Hrvat ne bude imenovan na poziciju ravnatelja ove policijske agencije. Ranije je čelnik SDA Bakir Izetbegović eksplicitno poručio kako se ne smije dopustiti Hrvatu da upravlja specijalnom policijom FUP-a, zbog čega nije isključeno da će se nastaviti pokušaji "miniranja" okončanja procedure izbora. A sve se učinilo te na kraju uspjelo s eliminiranjem aktualnog ravnatelja Granične policije BiH Zorana Galića da se ne nađe na tome mjestu.

Naime, prijedlog o njegovu imenovanju nije se mogao naći na dnevnome redu federalne Vlade pune tri godine. Zbog toga je Galić pred Općinskim sudom u Sarajevu pokrenuo spor u kojem tuži Vladu Federacije BiH. Zanimljivo je kako se i taj proces odugovlači, a jednom je rasprava odgođena zbog lažne dojave o bombi.

Naime, Galić je na pretposljednjem natječaju koji je raspisan prije tri godine bio prvorangirani na listi kandidata koji zadovoljavaju sve zakonom propisane uvjete. Dobio je 97 bodova. Nakon njega slijedili su Milan Galić s 96 bodova, Ensad Korman s 89,5, Robert Perić s 89, Ljuban Frljić s 83,3, Mustafa Hujdurović sa 79,6 te Zoran Čegar sa 78,8 bodova. Sam Galić nedavno nije skrivao razočaranje zbog postupanja federalnih vlasti te je ustvrdio što smatra da je pozadina.

- Ne namjeravam se prijavljivati na novi natječaj za izbor ravnatelja FUP-a - rekao je Galić za Hrvatski medijski servis. Istaknuo je da bi takav potez s njegove strane bio besmislen jer bi legitimirao potez Vlade FBiH koja ni njega, ni nekog drugog sa spomenute liste nije htjela imenovati za ravnatelja FUP-a.

Nije podobni Hrvat

Galić problematičnim smatra činjenicu da je Vlada FBiH prekoračila svoje ovlasti te se i de facto i de iure stavila iznad Neovisnog odbora koji je zajedničko tijelo obaju domova Parlamenta FBiH zaduženo za imenovanje čelnih ljudi FUP-a. Objašnjava da Vlada FBiH nema ovlast ne imenovati ni jednog kandidata s liste te samim time obesmisliti natječaj. Za takvo što je, kako ističe, meritoran samo Neovisni odbor.

- Sve se radi s izričitom namjerom da Hrvat nikada ne dođe na mjesto ravnatelja FUP-a. Ili, bolje rečeno, očito samo podoban Hrvat po mjeri Sarajeva može doći na čelo FUP-a kako bi se zadovoljila zakonska forma - kazao je Galić. • 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije