Aida Hadžialić:

Švedski privrednici žele investirati u BiH

sastanak
FENA
07.03.2016.
u 12:26

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu sa Švedskom ministricom srednjeg i obrazovanja odraslih Aidom Hadžialić o mogućnostima širenja suradnje dviju zemalja u oblasti privrede, integracija BiH u EU, te obrazovanja i nauke. 

Aida Hadžialić najmlađa je osoba ikada imenovana za ministra u poviejsti Švedske. Rođena je 1987. godine u Foči, a u Švedskoj živi od 1992. godine.

Zvizdić je nakon sastanka izjavio da između BiH i Švedske nema otvorenih pitanja i dodao kako je ministrici zahvalio na kontinuiranoj podršci koju njena zemlja pruža Bosni i Hercegovini.

Precizirao je kako je Švedska dosad uložila respektabilan iznos sredstava u programe obnove i razvoja BiH te kako je posljednjim petogodišnjim sporazumom za period od 2014. do 2020. izdvojeno 100 milijuna eura za različite oblasti u BiH, s fokusom na razvoj malih i srednjih preduzeća i jačanje svih bh. potencijala, prenosi Fena.

Zvizdić je rekao kako će pokušati dogovoriti održavanje biznis foruma na kojem bi švedskim investitorima bili predstavljeni projekti iz oblasti energetike, transporta, te metalske i drvne industrije u BiH.

Hadžialić je naglasila kako vlada Švedske vjeruje da ekonomska suradnja s BiH može biti pojačana, te kako poseban potencijal predstavlja više od 80.000 ljudi porijeklom iz BiH koji su spremni investirati u zemlju porijekla.

Dodala je kao vjeruju i da Bosna i Hercegovina treba biti članica Europske unije, ali kako bi to bilo postignuto važno je raditi na ekonomskom razvoju kako bi standard života u BiH bio povećani.

Hadžialić je kazala kako su Švedski investitori u potrazi za novim tržištima i da vjeruje da BiH, i druge države ovog regiona, mogu biti velika šansa za jačanje švedskog izvoza.

Istakla je kako bi Švedska mogla podijeliti svoja znanja i iskustva u obrazovanju s ciljem jačanja bh. obrazovanja i pružanja bolje budućnosti mladima.

- Švedska želi podržati BiH na putu prema Europskoj uniji jer znamo da je jedna liberalna, moderna i progresivna Bosna i Hercegovina u EU važan dio budućnosti svih građana ove države - kazala je Hadžialić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije