mostar

Svečano otvoren Mostarski zvonik mira

vidikovac
Foto: Stojan Lasić
1/8
08.08.2016.
u 20:20

Turisti će, ali i Mostarci, tako od danas moći s tornja franjevačke crkve iz ptičje perspektive vidjeti grad i to s visine 80 metara, a kroz četiri velika prozora 3x3 metra

Svečano puštanje u rad lifta i vidikovca u Mostarskom zvoniku mira crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru upriličeno je danas, a na svečanosti je sudjelovao i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Turisti če, ali  i Mostarci, tako od danas moći s tornja franjevačke crkve iz ptičje perspektive vidjeti grad i to s visine 80 metara, a kroz četiri velika prozora 3x3 metra

Inicijator ove ideje je fra Iko Skoko, gvardijan Franjevačkoga samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru.

- Mostarski zvonik mira svima će slati poruku da se može živjeti i graditi mir, bez obzira na vrijeme u kojem živimo - rekao je fra Iko Skoko prije svečanog otvaranja.

Uređenjem vidikovca završena je prva faza uređenja Mostarskog zvonika mira crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru. Druga faza bit će uređenje Međunarodne galerije mira, a treća Edukacijski centar. Predviđeno je da od prizemlja zvonika do 40. metra visine bude  postavljena Međunarodna galerija mira, a od 40. metra naviše kronološki prikazan grad Mostar kroz povijest.

Za drugu fazu, odnosno Međunarodnu galeriju mira, zamoljeni su veleposlanici da donesu sliku, kip ili skulpturu na temu mira.

- Ideja je da u galeriji iz svake države, koja ima svoje veleposlanstvo u BiH, budu izloženi predmeti poput slike, kipa ili skulpture čija je tema „Mir“ -  kazao je fra Iko Skoko, dodavši kako su se veleposlanici Republike Hrvatske, Grčke i Italije već odazvali, a predmete su obećali donijeti i veleposlanici Srbije i Češke,

Ante Raič, direktor tvrtke "Campanile" u vlasništvu crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru, planira kako bi cijeli projekt mogao biti dovršen 2018. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije