Trend s brojnim prednostima

Sve više zemalja nudi vize za digitalne nomade

20.09.2020.
u 17:03

Živjeti na Karibima, ali raditi u Njemačkoj - zašto ne, ako poslodavac to dozvoli? Sve više zemalja sada nudi vize za takozvane digitalne nomade koji svoj posao mogu obavljati putem interneta s bilo kojeg mjesta pomoću računara.

Ideja koja stoji iza toga: državna kasa i podrška domaćoj ekonomiji, ne risikujući da pridošlice otmu posao domaćim ljudima.

Situacija u kojoj svi mogu dobiti: u najboljem slučaju, zaposlenik dobije posao pod karipskim suncem i svojom stalnom plaćom može stvoriti dobar život tamo gdje su troškovi života možda čak i jeftiniji, piše Indikator.ba.

Pandemija korone to omogućava.

Kako piše američka televizija CNBC, pozivajući se na studiju Sveučilišta Stanford, više od 40 posto Amerikanaca trenutno radi kod kuće zbog korone. Neizvjesno je kada će im biti dozvoljeno da se vrate u svoju kompaniju. Facebook želi zadržati status quo do sredine narednih nekoliko godina, Twitter ne želi ponovno vidjeti svoje zaposlenike u uredima. Prednosti su očite: kompanije štede najamnine za urede, mogu na taj način smanjiti veličinu ili u potpunosti posrebriti velike nekretnine.

Kompanije puštaju svoje zaposlenike, mogu štedjeti, a države pogođene pandemijom imaju novi izvor novca kako bi nadoknadile izgubljeni prihod zbog odsutnosti turista. Angvila, otočni raj na istoku Kariba koji normalni turisti ne smiju posjetiti od ožujka, od 21. kolovoza prihvaća prijave profesionalaca koji žele pobjeći od zime na ovim zemljeopisnim širinama.

Jedini uvjet: zainteresirani moraju doći iz zemalja sa stopom zaraze ispod 0,2 posto i njihov boravak mora biti duži. Viza za manje od tri mjeseca iznosi samo 1.000 američkih dolara za samca, četveročlana obitelj dobrodošla je po povlaštenoj cijeni od 1.500 američkih dolara - uostalom, četvero koju jedu podržavaju ekonomiju svim svojim dnevnim troškovima. To uključuje radnu dozvolu i dva Covid-19 testa tijekom dugotrajnog boravka. Prema CNBC-u, prijave su jednostavne, a vremena obrade kratka.

Karipski otok Barbados, koje nudi godišnju vizu od 30. lipnja, odobrava je nakon pet dana. Saldo nakon dva i pol mjeseca: ukupno je izdato 1350 viza, u prosjeku 17 dnevno.

Otprilike 40 posto podnositelja zahtjeva dolazi iz SAD-a. Bermuda se također oglašavaju sa svojim matičnim uredom za zimski umor na plaži pod palmama. Tamo prijava za vizu iznosi 263 dolara po osobi. I ovdje je najvažniji uvjet da posjetitelji moraju raditi za strane kompanije. Kućni ljubimci i članovi obitelji su dobrodošli - posebno kada djeca pohađaju skupe privatne škole u svom novom, privremenom domu. Svaki dolar je važan.

Međutim, digitalni nomadi nisu dobrodošli samo u sunčanim klimatskim područjima ovoga svijeta. Gruzija i baltičke države također su sretne što imaju pridošlice sa stalnim zaposlenjem - i to samo na neko vrijeme. Gruzija je već registrirala 2.700 zahtjeva do sredine srpnja. Putnici moraju donijeti 2000 dolara mjesečno. Estonija - poznata i kao E-Stonia kao digitalni raj - zahtijeva fiksni mjesečni prihod od preko 3504 eura za 12-mjesečnu vizu, koja ne postoji samo od pandemije.

Prošlog mjeseca Hrvatska je također najavila odgovarajući program.

- Još puno posla treba obaviti, ali želimo dovršiti cijeli taj proces kako bi Hrvatska mogla dočekati prve digitalne nomade od 2021. godine, citirao je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića nizozemski poduzetnik Jan de Jong CNBC, koji u Hrvatskoj živi 14 godina i koji je pokrenuo inicijativu prije nekog vremena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije