reproduktivno zdravlje

Sve više mladih žena u BiH ima problem s bolestima vezanim za stariju dob

ilustracija
19.09.2018.
u 07:50

U borbi za reproduktivno zdravlje žene često se zanemaruje njena pothranjenost ili gojaznost koje utiču na stvaranje potomstva, rekla je nutricionistica Inga Marković u Doboju.

"Generalno smo gojazna nacija koja je u upala u sustav hipokinezije nekretanja, a energetska potrošnja nam je svedena na minimum. U tim okolnostima zadovoljavamo samo osnovne potrebe, dok je sve ostalo što unesemo hranom višak koji nas dovodi u problem zdravstvene prirode, u kojoj je gojaznost osnovna i centralna bolest, a sve kronične i akutne bolesti se vežu na takvo stanje organizma", rekla je Marković, koja je održala predavanje "Utjecaj stanja uhranjenosti na zdravlje žene", javlja Srna. 

Ona je navela da statistički podaci ukazuju da se odnos starosti i smrtnosti promijenila i da sve više mladih žena ima problem s bolestima koje su se vezivale za stariju dob, pa sada već djevojke sa 20 godina imaju problem sa sterilitetom, policističnim jajnicima, insulinsku rezistentnost, dijabetesom i ostala oboljenja koja utječu na reproduktivnost.

Prema njezinim riječima, u tim okolnostima, što više edukacije i stjecanja znanja o prehrani predstavlja jedini put za očuvanje zdravlja u ovoj industrijalizaciji.

"Žena danas, sa sve brojnim društvenim ulogama i obvezama, treba biti veliki majstor da uklopi obveze, obitelj i prehranu, i da zdravu prehranu prenese na samu obitelj", rekla je Marković.

Ona upozorava da građani rijetko potraže usluge nutricioniste, jer sustav još nije nutricionistu-dijetetičara prepoznao kao dio multidisciplinarnog pristupa svakom oboljenju, kako u prevenciji tako i liječenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?