Zabrinjavajuće

Sve više djece jedini obrok dobiva u pučkoj kuhinji, broj beba korisnika udvostručen

09.05.2022.
u 20:15

Većina te djece još nije pravim očima ni pogledala svijet oko sebe, a već je osjetila svu okrutnost sustava u kojem živi

Inflacija nije mogla doći u boljem trenutku ako se nalazite u poziciji donositelja odluka. Što su veće cijene, država ostvaruje veće prihode od poreza. Samo je na gorivu u godinu dana naplaćeno oko 60 milijuna KM PDV-a više zbog rasta cijena goriva, piše Večernji list BiH. 

Što su dobili građani do sada od rekordnih naplata poreza, odgovor je jednostavan - rekordno siromaštvo i stagnaciju, komentar je makroekonomista Faruka Hadžića na aktualnu situaciju u BiH.

Zabrinjavajuće stanje

Vrećice su sve praznije, a cijene neumoljivo rastu jer kada se plate lijekovi i režije, umirovljenicima ne ostane ništa. Oni koji nemaju pomoć obitelji, ne mogu si priuštiti ni osnovne namirnice. Sve su češći posjetitelji pučkih kuhinja. Posljednjih mjeseci i zaposleni građani staju u redove za hranu, plaće su nedovoljne za podmirenje troškova.

Međutim, najtužnije je to što je među korisnicima pučkih kuhinja sve više onih najmlađih - djece. Većina njih još pravim očima nije ni pogledala svijet oko sebe, a već je na sebi osjetila svu okrutnost sustava u kojem živi. Iako smo zemlja koja već pune četiri godine ima javnu kuhinju za djecu, a od studenoga prošle godine i javnu kuhinju za bebe, vlasti nisu donijele apsolutno nikakve mjere kako bi pomogle sve većem broju osiromašenih građana. Prva javna kuhinja za bebe na Balkanu, koja je počela s radom prije pet mjeseci s 30 beba korisnika, danas ima dvostruko više beba o kojima se skrbi - 60. Riječ je o bebama čiji su roditelji radno nesposobni, nezaposleni ili su im primanja nedovoljna kako bi osigurali potrebe djece.

Aida ​Sadiković Mehonić, predsjednica Udruge "Obraduj nekoga", u okviru koje je pokrenuta i Baby kuhinja, za Buku kaže kako trenutačno nema beba na čekanju, ali im svakodnevno stižu novi zahtjevi jer su višemjesečna poskupljenja učinila svoje. Podsjeća da bebe koje dobivaju obrok dolaze iz obitelji čiji su uvjeti takvi da im oni ne mogu osigurati unos svih nutrijenata koji su bebama potrebni: - Susretali smo se s bebama koje umjesto mlijeka piju brašno s vodom, s bebama koje piju čaj jer roditelji nemaju za mlijeko. Sadiković ​Mehonić iskreno vjeruje da će uz pomoć donatora, ali i društveno odgovornih kompanija, uskoro moći proširiti kapacitete i osigurati obroke za svu ugroženu djecu na području na kojem se nalazi kuhinja.

Selma Zukić, predsjednica Udruge altruista "Ruke prijateljstva", koja vodi Dječju javnu kuhinju, kaže kako je situacija vrlo teška: - Iz dana u dan povećava se broj korisnika. Trenutačno imamo više od 300 korisnika, među kojima 220 djece. Na čekanju je 100 korisnika. Jednostavno nemamo hrane za nove korisnike, financiramo se sami, jako nam je teško. Radili smo i dijelili obroke i tijekom koronakrize, ali situacija je, ako mogu tako reći, iz dana u dan sve teža, mnogi ostaju bez posla, cijene hrane rastu - ističe Zukić.

Siromaštvo

- Bebe svakodnevno dobivaju kašicu. Naglasak je na tome da svih sedam dana ta kašica bude različita. Dakle, važno je da ima voćnih i povrtnih kašica kako bi bebe unosile nutrijente koji su im potrebni. Uz kašice, dobivaju i mlijeko. Bebe koje ne doje, a imaju više od godinu dana, dobivaju litru mlijeka, a za bebe koje doje i mlađe su od godinu dana, osiguravamo adaptiranu formulu. Uz to, dobivaju još i palentu, griz, kakao, mljeveni petit keks, ovisno o tome što je taj dan na jelovniku. Uvijek se trudimo da obroci budu raznovrsni tijekom sedam dana. Osim toga, dobivaju i voće te povrće koje je otkupljeno od lokalnih proizvođača, tako da bebama dajemo zaista kvalitetan obrok - kazala je Sadiković ​Mehonić u studenome, nakon otvaranja javne kuhinje za bebe. Uz obrok, bebe jednom mjesečno dobivaju i higijenski set koji sadrži paket pelena, šampon, kremu i mlijeko za bebe.

U okviru Baby kuhinje otvoren je i Baby shop s odjećom i opremom za bebe. BiH je u izvješćima UN-a mapirana kao siromašna zemlja. Čak 15% građana živi u apsolutnom siromaštvu, a svaki šesti preživljava s 90 do 150 KM mjesečno. Poražavajuće je što su ovi podaci nastali prije pandemije. Više od pola milijuna građana BiH u sustavu je socijalne zaštite. Među njima je gotovo 120.000 djece. Pandemija koronavirusa dodatno je gurnula BiH u siromaštvo. Prošle godine otvorena je prva javna kuhinja za bebe, a pomoć su počeli tražiti i oni kojima prije nije trebala.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije