istraživanje pokazalo

Sve više djece iz BiH na teritoriju "Islamske države"

djeca isil
13.06.2016.
u 20:44

Azinović je rekao da cijela jedna generacija djece odrasta na borbenoj liniji ili neposrednoj blizini borbi

Više od 80 djece iz BiH nalazi se na teritoriju pod kontrolom tzv. "Islamske države" u Iraku i Siriji, pokazuje istraživanje neprofitabilne organizacije "Atlantska inicijativa". 

U studiji, u koju je uvid imala agencija Reuters, upozorava se da su ova djeca potencijalne "vremenske bombe" koje bi mogle predstavljati veliki sigurnosni rizik nakon povratka u BiH. Od svih država Balkana, najviše boraca u redovima "Islamske države" čine muslimani iz BiH.

Prema podacima u istraživanju, broj odraslih boraca kojih je do kraja 2015. godine u Siriji bilo 188, sada je opao na 91 jer se 47 vratilo u BiH, a 50 je poginulo u borbama. 

"Do polovine travnja, nešto manje od polovine državljana BiH u Siriji činili su vojno sposobni muškarci, dok su tamo 52 žene i 80 djece. Pojedina djeca, koja su u regiji otišla s obitelji, pridružila su se borbenim jedinicama `Islamske države`", ističe se u istraživanju, prenose Nezavisne novine. Prema izjavama očevidaca i podacima s društvenih medija, dječaci od 13 ili 14 godina prolaze vojnu obuku, nakon čega odlaze u borbene jedinice. 

"Najmanje jedan maloljetnih iz BiH poginuo je u borbenim redovima `Islamske države`", napominje se u istraživanju u kojem se pozivaju vlasti BiH da spriječe odvođenje djece u zone sukoba. 

Jedan od autora istraživanja Vlado Azinović rekao je da jedna kompletna generacija djece odrasta na borbenoj liniji ili neposrednoj blizini borbi. 

"Oni su za bilo koju zemlju u koju dođu potencijalne vremenske bombe", kaže Azinović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?