potvrđeno iz ministarstva

Sva tri ruska cjepiva protiv koronavirusa preporučljive i za dijabetičare i srčane bolesnike

02.04.2021.
u 10:44

Sve tri ruska cjepiva protiv koronavirusa mogu koristiti osobe s dijabetesom i kardiovaskularnim bolestima, ali konačna odluka je na pacijentovom liječniku, potvrdio je ruski ministar zdravlja Mihail Muraško.

Naglasio je da bi cjepivo svakako trebalo preporučiti, jer osobe iz ove dvije kategorije imaju najozbiljnije simptome kada obole od koronavirusa.

"Ovo cjepivo su faktor očuvanja života i spasit će ih od prijetećih komplikacija. Sve tri cjepiva se mogu koristiti, a na liječniku je da odluči koju će odabrati", dodao je Muraško.

Podsjetio je da su Sputnjik V i Epivaccorona cjepiva koje su trenutno dostupne u Rusiji.

"Očekujemo da uskoro u upotrebi bude i treće cjepivo CoviVac. Prva dva cjepiva (Sputnik V i Epivaccorona) su sigurne za osobe iznad 18 godina, a ispitivanje CoviVaca nad osobama iznad 60 godina je u tijeku", naglasio je Muraško.

Sva tri cjepiva protiv koronavirusa su registrirane u Rusiji. Prva od njih koja je dobila dozvolu za upotrebu je Sputnik V u listopadu prošle godine, a koju je razvio Gamaleya centar i istraživački centar za virologiju i biotehnologiju Vector.

Treće cjepivo CoviVac, koju proizvodi centar Chumakov, odobrilo je Ministarstvo zdravstva Rusije u veljači ove godine, piše TASS.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije