kulminacija migracije ne opada

Sve se teže dolazi do kvalificiranih radnika u BiH

26.10.2018.
u 09:24

Redovi pred slovenskim Veleposlanstvom u Banjoj Luci, u odnosu na prethodno razdoblje, duži su za još nekoliko metara, a to su potvrdile i posljednje analize portala Posao.ba, prema kojima je za 24 posto u odnosu na prvu polovinu prošle godine veća potražnja za poslovima, pogotovo u ugostiteljstvu i građevinarstvu.

Prema spomenutoj analizi, u prvoj polovini 2018. objavljena su 4742 oglasa za posao, što je za 24 posto više u odnosu na prvu polovinu 2017, preko kojih je oglašeno 11.285 radnih mjesta, 34 posto više nego u prethodnoj godini. Poslodavci su, u ovom razdoblju, primili 157.687 prijava za posao preko portala Posao.ba, dok se, u prosjeku, na jednu radnu poziciju prijavljivalo 14 osoba, što predstavlja pad u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada se na jednu poziciju u prosjeku prijavljivalo 20 osoba.

Kategorije poslova u kojima je oglašeno najviše radnih pozicija su prodaja, ugostiteljstvo i građevinarstvo, piše Glas Srpske. Da se broj slobodnih radnih mjesta povećava i da poslodavci sve teže dolaze do kvalificiranih radnika potvrđuju i u Agenciji za posredovanje pri zapošljavanju “Spektar”.

“Vidljiv je blagi rast gospodarstva na području banjolučke regije, a velika potražnja vlada za radnicima u proizvodnim pogonima u Kotor Varošu, Čelincu, Gradišci i u Banjoj Luci. Međutim, mnogo je više slobodnih radnih mjesta koja ostaju iza radnika koji masovno odlaze u inozemstvo”, rekli su u ovoj agenciji. Jedan od onih koji je svoju sreću pronašao izvan granica Republike Srpske, konkretno u Frankfurtu, je građevinar Dragan R. iz Stanara kraj Doboja s prebivalištem u Banjoj Luci, bivši policajac, koji se zbog niza godina na zavodu za zapošljavanje odlučio za prekvalifikaciju.

“Prekvalificirao sam se i odlučio napustiti Banju Luku, danas radim u Frankfurtu gdje imam satnicu 13 eura, samo tri eura manju nego dnevnicu u B. Luci, pa računajte”, ispričao je Dragan R. Predsjednik Unije udruga poslodavaca RS Dragutin Škrebić potvrdio je da su podaci spomenutog portala relevantni i da najveći uzrok takvog stanja leži u sustavu obrazovanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije