Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Svako ima pravo na praznike, ali na način koji ne diskriminira druge

22. rujna 2016. u 13:00 0 komentara 51 prikaza
Lars-Gunnar Wigemark
Foto: arhiva

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark ocijenio je danas kako svako ima pravo da obilježava svoje praznike, ali na način koji ne diskriminira druge.

- To je jedno od temeljnih principa i vrijedosti EU, a vi pripadate u tu uniju - kazao je.

Wigemark je rekao novinarima u Banjoj Luci kako će tijekom sutrašnjeg dana razgovarati s rukovodstvom Narodne skupštine RS o daljim aktivnostima, ne samo u smislu obilježavanja Dana RS, već i drugih praznika.

Dodao da se u posljednje vrijeme moglo čuti jako puno neprimjerene retorike, neprimjerenih i pretjeranih izjava i da je vrijeme da se smiri situacija i svemu se pristupi razumno.

Istakao je da „zeleno svjetlo“ koje su zemlje članice EU, odnosno Vijeće za opće poslove, dale zahtjev BiH za europsku zajednicu naroda, predstavlja važan iskorak za BiH, a samim tim i RS.

- To je rezultat napora koji su uloženi na provedbi socio-ekonomskih reformi, a sada je važno nastaviti s aktivnostima. Nalazimo se tek na početku – rekao je Wigemark.

Dodao je i da je prihvatanje zahtjeva rezultat usuglašavanja stavova domaćih političara o različitim pitanjima, poput mehanizma koordinacije ili adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pdridruživanju.

Iako je, kaže, trenutno fokus u RS-u na referendumu i lokalnim izborima, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH je naglasio daje u široj perspektivi pozitivan odgovor na zahtjev vrlo važnije pitanje.

- Voljeli bi da pažnja na to bude usmjerena – naglasio je Wigemark ističući da nekada lokalna politika odvlači pažnju s suštinskih pitanja i reformi, a građani bi se trebali zapitati koji su rezultati toga.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.