Istraživanje potvrdilo

Svaki treći iseljenik spreman je investirati u posao u BiH

09.08.2016.
u 07:00

Samo u jednoj godini iseljenici iz Bosne i Hercegovine u inozemstvu su uštedjeli 4,6 milijardi eura. Ova procjena koju imaju bosanskohercegovačke vlasti pokazuje koliko je neiskorišten ekonomski potencijal dijaspore. Kada bi samo dio tog ušteđenog novca bio usmjeren u ulaganja i pokretanje poslova u domovini, u BiH bi se dogodio investicijski “bum”.

Mala poduzeća

U BiH su prisutni investitori iz iseljeništva, čak u nekim sredinama predstavljaju većinske investitore. Takav je slučaj u Sanskom Mostu, gdje je čak 80 posto investitora iz dijaspore. Međutim, budući da se o investiranju iz iseljeništva ne vode odvojeni podaci – već ukupni u sklopu registra stranih investicija - ono ostaje nedovoljno vidljivo.

U istraživanju koje je prije šest godina provela Međunarodna organizacija za migracije (IOM) navodi se da je 6% ispitanika investiralo u BiH, dok 26% planira ulagati u budućnosti, od kojih velika većina (82,5%) planira investirati u rodna mjesta.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije