Zaduženost

Svaki građanin RS-a dužan 2.000 eura

dugovi
06.01.2016.
u 09:43

Dug vladinog sektora u RS-u dostigao je europski maksimum i iznosi 60 posto BDP-a

U Bosni i Hercegovini se nastavlja rastući trend zaduženosti sektora opće vlasti, od lokalne do državne razine. 

Dug vladinog sektora u bh. entitetu Republika Srpska dostigao je europski maksimum po izvješću Direkcije za ekonomsko planiranje BiH i iznosi 60 posto BDP-a.

Tek što su zakoračili u Novu godinu, građani Republike Srpske dobili su najave novih kreditnih zaduženja. Priopćeno je kako će entitetska Vlada ponovno potpisati ugovore za nove kredite, a objavljen je i kalendar aukcija vrijednosnih papira za prvih šest mjeseci, javlja Al Jazeera.

Po tome, u pola godine Vlada RS-a planira zaduženje od 110 milijuna eura emisijom obveznica i trezorskih zapisa.

Statistika pokazuje da je do kraja rujna prošle godine ukupan dug tog bh. entiteta premašio 2,5 milijarde eura, što znači da je trenutno svaki građanin RS-a zadužen blizu 2.000 eura.

Taj iznos će se povećati u narednom razdoblju jer Vlada ne odustaje od kredita u iznosu od 300 milijuna dolara.

Najavljuju novi ugovor za taj kredit i poručuju kako neće biti izmjena. Uvjeti su mu: kamata tri posto, rok otplate tri godine od povlačenja svake tranše, te grace razdoblje od tri godine uz mogućnost produžetka za još toliko.

"Sredstva koja su planirana iz aranžmana s američkim fondom [Global Bancorp Commodities and Investments], predviđena su kao jedan od dugoročnih izvora zaduživanja RS-a, jer je osim toga planiran i aranžman sa Svjetskom bankom, Međunarodnim monetarnim fondom, te sredstva od emisije obveznica", potvrđeno je iz entitetskog Ministarstva financija.

Uvjeti za pregovore s MMF-om već su ispunjeni usvajanjem Zakona o radu, kaže urednik portala Capital, Siniša Vukelić koji prati ekonomsku i politiku zaduživanja, a koji smatra da će prije biti dogovoren novi stand by aranžman, nego novi ugovor s Amerikancima.

"Do nekih novih pregovora s američkim fondom, po mom mišljenju, neće doći zato što ta sredstva nisu toliko povoljna. Taj fond je upitne reputacije. Javnost nije znala detalje. Postavlja se pitanje može li Vlada RS bez Narodne skupštine RS donijeti tako važnu odluku", ukazuje Vukelić.

Važne odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduživanju za ovu godinu usvojene su u Narodnoj skupštini. Obje odluke predviđaju više zaduživanja nego prošle godine. Oporba je podsjetila da je Vlada već jednom mijenjala zakone kako bi pomjerila granicu zaduživanja.

"Sva kreditna zaduženja, koja se budu pravila u budućem razdoblju očito je da će preći granicu od 60 posto BDP-a, a to znači da će Vlada morati opet mijenjati Zakon o zaduživanju, dugu i garancijama", upozorio je Vukota Govedarica iz SDS-a.

Osim odluka o zaduživanju, Vlada ima definirane i prioritete za isplatu, ukoliko neki od kredita izostanu.

Tijekom ove godine iz proračuna RS bit će isplaćeno preko 300 milijuna eura za otplatu dugova, odnosno kredita. Vlada RS je isplatu kredita odredila kao prioritet, javlja Al Jazeer. Nakon toga je prioritet isplata mirovina, a nakon mirovina sve ostalo. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?