Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Svaki drugi student smatra da mu treba psihološka pomoć, najviše zbog stresa

16. listopada 2018. u 09:00 0 komentara 132 prikaza

Prilikom otvorenja Dana studentskog savjetovališta na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru prezentirani su rezultati istraživanja o psihološkom zdravlju studenata te stavovima i informiranosti o postojanju Savjetovališta za studente na Sveučilištu, piše Večernji list BiH. 

Psihološko zdravlje

Rezultate istraživanja predstavila je asistentica na studiju psihologije i logopedije Filozofskog fakulteta SUM-a te savjetovateljica u Savjetovalištu Nikolina Šaravanja. Prema njezinim riječima, osnovni cilj istraživanja bio je ispitati psihološko zdravlje studenata te razumjeti njihove potrebe kako bi se unaprijedio rad Savjetovališta. Preliminarnim rezultatima obuhvaćeno je 527 studenata različitih fakulteta Sveučilišta, a rezultati pokazuju da je 48 posto ispitanih barem jednom tijekom svog studiranja pomislilo da im je potrebna stručna pomoć psihologa/psihijatra. Kao najčešće razloge tomu studenti navode probleme psihološke prirode poput stresa, anksioznosti, depresivnosti i niskog samopoštovanja. Sedam posto studenata navodi da je već ranije zatražilo pomoć, dok je njih 39 posto navelo kako nisu potražili pomoć, ali da im je bila potrebna. Kao osnovne razloge zašto nisu potražili pomoć studenti navode vjerovanja da mogu sami riješiti probleme, strah od osude društva te neinformiranost o dostupnosti stručne pomoći. Rezultati su pokazali i to da 93 posto ispitanih studenata smatra potrebnim postojanje psihološkog savjetovališta za studente, dok 89 posto njih smatra potrebnim postojanje karijernog savjetovališta za studente.

Odziv zadovoljavajući

- Vrlo sam zadovoljna odzivom studenata za sudjelovanje u istraživanju, kao i samim rezultatima. Pokazuju kako studenti smatraju potrebnim postojanje Savjetovališta za studente na SUM-u, a time pokazuju da brinu o sebi, kazala je Šaravanja. Ivona Čarapina, viša asistentica na Filozofskom fakultetu i djelatnica Savjetovališta, kazala je kako jedan od problema koji najviše muči studente jest problem s učenjem, zatim odvajanje od roditelja, kao i problem socijalne prilagodbe.

Inače, Dani studentskog savjetovališta Sveučilišta u Mostaru održavaju se u razdoblju od 15. do 17. listopada.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.