Odjeci sastanka o migrantskoj krizi

Svaka država mora stvoriti vlastitu bazu registracije i biometrijske podatke

08.06.2018.
u 10:00

Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, uz podršku Međunarodne organizacije za migracije (IOM), organiziralo je u Sarajevu ministarski sastanak “Suočavanje s izazovima mješovitih migracija u regiji” - Sigurnosni i humanitarni aspekti, piše Večernji list BiH.

Ne dopustiti krizu iz 2015.

U svjetlu trenutačnih migracijskih izazova s kojima se suočava regija, ministri i predstavnici država koji se nalaze na ovoj ruti, analizirali su trenutačnu situaciju o ovoj oblasti.

Cilj sastanka je da se definiraju budući koraci koje treba poduzeti u zajedničkom suočavanju s problemom migracija. U prvom panelu govorilo se o sigurnosnim aspektima i borbi protiv ilegalnih migracija, a u drugom o humanitarnom aspektu migracijskih kretanja. Prema riječima ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, ne smije se ni na koji način dopustiti ponavljanje krize iz 2015. godine, kada je migrantska kriza eskalirala. BiH tada nije bila zahvaćena kao zemlje regije, ali se takva situacija ne smije ponoviti. Ne smijemo nejedinstveno pristupati ovom problemu da nas ponovno ne bi snašla neka negativna iskustva. Moramo se “otrijezniti” i stvar promatrati onakvom kakva jest - kazao je ministar Mektić te dodao da je dogovoreno da svaka država mora stvoriti vlastitu bazu registracije i biometrijske podatke i ta baza mora bit kompatibilna u regiji i na razini EU-a. Moramo vidjeti koliko mi sa zapadnog Balkana možemo sada postati dio zajedničkih operacija Frontexa - naglasio je Mektić. Konferencija je podijeljena na dva panela, i to onaj sigurnosni i humanitarni.

Broj migranata sve veći

O humanitarnom aspektu govorila je ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac, koja je kazala da će prioritet biti otvaranje smještajnih kapaciteta. - Ne smijemo stvarati loš imidž. Naš prioritet bit će stvaranje smještajnih kapaciteta. Ne smijemo dopustiti slanje loše slike boravka migranata po parkovima. Na nama je da trenutačno procijenimo smještajne kapacitete - kazao je Borovac. Da je trend migracija negativan potvrdio je Boštjan Šefic, državni tajnik MUP-a Slovenije, koji je kazao da se od studenog 2017. do danas broj ilegalnih migranata stalno povećava. Prema njegovim riječima, situacija je još uvijek pod kontrolom, ali je krajnje vrijeme da zajedničkim aktivnostima osiguramo da sve bude pod kontrolom - poručio je Šefić. 
Iz Međunarodne organizacije za migracije istaknuli su da je od ključnog značaja da sve zemlje regije na pitanje migrantske krize odgovore zajedno. Predstavnik Ministarstva za unutarnje poslove Austrije je kazao kako je krajnje vrijeme da se razgovara o načinima kako se ne bi ponovila situacija. Svaka zemlja je naučila kako se ponašati u teškim situacijama, ali je mnogo važnije da imamo zajedničku strategiju i zajedno radimo na ostvarivanju ciljeva. On je podsjetio da je EU razvio niz taktika kako bi se spriječila trgovina ljudima i kako bi se bolje uspoređivali biometrijske putovnice. Jedan od važnijih ciljeva Austrije je da u ovo uključe sve zemlje pa tako i zemlje zapadnog Balkana i da problem bude zajednički riješen.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?