Danas je 800. obljetnica Potvrđenog pravila franjevačkog reda

Sv. Franjo Asiški (1181. - 1226.) počeo je primati prvu braću 1208. godine. Pravi su mu pristupili Bernard Kvintavalski i Petar Katanski

29.11.2023.
u 18:38

Danas franjevački red obilježava 800. godišnjicu Potvrđenog pravila, piše Večernji list BiH. Papa Honorije III. je apostolskim pismom Solet annuere odobrio sv. Franji i prvim fratrima Pravilo u Lateranu 29. studenoga 1223. Primjerak tog apostolskog pisma, koje je napisano na pergamentu, čuva se u jednoj kapelici bazilike sv. Franje u Asizu. To pravilo naziva se Potvrđeno pravilo.

Udovoljeno molbama

Apostolsko pismo Solet annuere počinje riječima: "Honorije, biskup, sluga slugu Božjih, ljubljenim sinovima, bratu Franji i ostaloj braći Reda manje braće pozdrav i apostolski blagoslov. Apostolska stolica običava blagonaklono udovoljiti pobožnim molbama i časnim željama molitelja. Stoga u Gospodinu ljubljeni sinovi, ponukani vašim pobožnim molbama, apostolskom vlašću potvrđujemo vam i ovim pismom osnažujemo Pravilo vašega reda, koje je odobrio naš prethodnik blage uspomene papa Inocent". Zatim u pismu slijedi tekst Pravila.

Potvrđeno pravilo ima dvanaest poglavlja: I. poglavlje: U ime Gospodnje. Počinje život Manje braće; II. O onima koji žele prihvatiti ovaj život i kako ih treba primati; III. O božanskom časoslovu i postu i kako braća moraju ići po svijetu; IV. Neka braća ne primaju novac; V. O načinu rada; VI. Neka braća sebi ništa ne prisvajaju. O prošenju milostinje i o bolesnoj braći; VII. O pokori koju valja naložiti braći koja sagriješe; VIII. O biranju generalnoga ministra ovoga bratstva i o duhovskom kapitulu; IX. O propovjednicima; X. O opominjanju i popravljanju braće; XI. Neka braća ne ulaze u samostane redovnica i XII. O onima koji idu među Saracene i druge nevjernike.

Tekst tog Potvrđenog pravila oblikovali su Franjo, Leon i brat Bonicije iz Bologne u Fonte Colombu.

Nakon teksta Pravila apostolsko pismo završava riječima: "[Stoga uopće nikome od ljudi nije dopušteno osporavati ovu stranicu naše potvrde ili joj se drsko protiviti. A ako se tko drzne to pokušati, neka znade da će upasti u nemilost Boga svemogućega i svetih apostola Petra i Pavla. Dano u Lateranu trećega dana decembarskih Kalenda, tj. 29. studenog 1223, osme godine našega papinstva]".

Sv. Franjo Asiški (1181. - 1226.) počeo je primati prvu braću 1208. godine. Pravi su mu pristupili Bernard Kvintavalski i Petar Katanski.

Nepotvrđeno pravilo

Trebalo je imati neki dokument po kojem će se zajednica ravnati. Njih trojica bila su u crkvi sv. Nikole. Franjo otvara tri puta Evanđelje da riječi na koje se otvori Evanđelje budu temelj njihova pravila.

Papa Inocent III. odobrio je to pravilo usmeno najvjerojatnije 1210. Franjo opisuje u Oporuci kako je to počelo: "A kad mi Gospodin dade nekoliko braće, nitko mi nije pokazao što mi valja činiti, nego mi sam Svevišnji objavi kako treba da živim po uzoru na sveto evanđelje. I ja sam to u malo riječi i jednostavno napisao, a gospodin Papa mi je potvrdio." (Opor 14 - 15).

U počecima franjevačkog reda održavani su kapitali Porcijunkuli u Asizu svake godine o Duhove. Na kapitulu 1221. godine raspravljalo se i o tekstu novog pravila. Pravilo koje je odobreno 1221., ali nije potvrđeno apostolskim pismom (bulom), nazivamo Nepotvrđeno pravilo. To pravilo ima 24 poglavlja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?