Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Sutrašnje zasjedanje HNS BiH pokazat će čvrstu opredijeljenost Hrvata u obrani svog prava na BiH

03. lipnja 2021. u 15:09 0 komentara 176 prikaza

Sve je spremno za 9. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora, koje će se održati sutra u dvorani na Bijelom Brijegu u Mostaru s početkom u 11 sati. Oko 600 izaslanika iz 12 političkih stranaka okupljenih na zasjedanju, kako se očekuje, usvojit će Rezoluciju HNS BiH. 

Rezolucija će iskazati jasan i nedvojben stav svih izaslanika Hrvatskog narodnog sabora da je naš put prema EU i NATO savezu, kazao je izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak, ali da je prioritet svih prioriteta izmjena Izbornog zakona, naravno u ograničenoj mjeri i samog Ustava, koliko je to potrebno, da bi se konačno postigla jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva naroda u BiH, da bi se otklonile sve diskriminacije koje postoje u BiH, a one, a one postoje prema hrvatskom narodu u BiH, kao što postoje i prema onima koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda.

Čolak smatra kako će Rezolucija biti poticaj da se doše do izmjena Izbornog zakona kako BiH ne bi utonula u dublje političke krize, koje mogu imati nesagledive posljedice, prenio je HMS.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS BiH Božo Ljubić kazao je za RTV HB kako je cilj ovog zasjedanja Sabora da “pošaljemo jasne poruke predstavnicima druga dva konstitutivna naroda, ali i predstavnicima međunarodne zajednice da su Hrvati u BiH čvrsto opredijeljeni za obrani svog prava na Bosnu i Hercegovinu, da Hrvati kreativno sudjeluju u tom procesu i da taj proces mora krenuti u promjene izbornog zakona koje će osigurati izbor legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.