Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Sutra sastanak o smanjenju cijena u mobilnoj telefoniji u BiH

03. veljače 2016. u 19:12 0 komentara 403 prikaza
mobiteli

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) sutra će održati sastanak sa predstavnicima telekom operatora u vezi sa realizovanjem zahtjeva Predstavničkog doma Parlamenta BiH o smanjenju cijena u mobilnoj telefoniji.

Portparol RAK-a Amela Odobašić rekla je Srni kako će sastanak biti održan sa predstavnicima "BH Telekoma" Sarajevo, "Telekoma Srpske" Banja Luka i "Hrvatske telekomunikacije" Mostar BH.

Prema njenim riječima, Agencija, na osnovu zaključaka sa sjednice Predstavničkog doma od 12. siječnja, kao i zahtjeva Vijeća ministara BiH, ima obavezu da u roku od 120 dana poduzme aktivnosti na harmonizovanju cijene u mobilnoj telefoniji sa cijenom u okruženju.

"Agencija je pokrenula proces definiranja kratkoročnih mjera čiji je cilj poboljšanje uslova za krajnje korisnike, te jačanje konkurencije na tržištu mobilne telefonije", naglasila je Odobašić i dodala kako će set mjera biti poznat javnosti nakon što ih predstave telekom operaterima.

Srna neslužbeno saznaje kako će setom predloženih mjera telekom operateri biti dužni da smanje trenutnu cijenu.

Radi jačanja konkurencije i stvaranja povoljnijih uslova za krajnje korisnike telekomunikacijskih usluga u BiH, operateri telekomunikacijskih usluga dužni su da izmijene cjenovnike tako da iznos mjesečne pretplate za sve postojeće postpaid tarifne pakete mobilne telefonije izražen bez PDV-a primijene kao iznos mjesečne pretplate sa uključenim PDV-om.

Oni su, u okviru ponude postpaid tarifnih paketa, dužni da krajnjim korisnicima ponude tarifni model sa cijenom mjesečne pretplate od najviše 10 KM (cijena sa PDV-om), u koji će biti uključeno najmanje 50 besplatnih minuta za pozive unutar vlastite mobilne mreže i 50 SMS poruka.

Setom mjera predviđeno je da telekom-operateri u okviru svih postpaid i prepaid tarifnih paketa mobilne telefonije izjednače cijenu poziva iz mobilne mreže prema drugim fiksnim mrežama sa cijenom poziva iz mobilne mreže prema vlastitoj fiksnoj mreži.

Predviđeno je i da u okviru svih postpaid i prepaid tarifnih paketa mobilne telefonije cijene poziva iz mobilne mreže prema fiksnim i mobilnim mrežama u inozemstvu ne mogu biti veće od graničnih cijena korištenja govorne usluge u međunarodnom prometu.

Operateri će biti dužni da u okviru postpaid i prepaid tarifnih modela u kojima postoji naplata uspostave poziva primijene obračunsku jedinicu jedan sekund, da za prepaid korisnike trajanje računa nakon aktivacije prepaid priključka ili nakon nadoplate bonom bilo kojeg iznosa, mora vrijediti najmanje 90 dana od aktiviranja ili nadoplate, odnosno u periodu od 90 dana korisniku omogućen dolazni i odlazni promet.

Operateri će, kako je predviđeno, morati da u okviru svih tarifnih modela fiksne telefonije izjednače cijenu poziva iz vlastite fiksne mreže prema drugim fiksnim mrežama sa cijenom poziva iz vlastite fiksne mreže prema vlastitoj fiksnoj mreži.

Setom mjera predviđeno je da u okviru svih tarifnih modela fiksne telefonije usklade cijenu poziva iz fiksne mreže prema drugim mobilnim mrežama tako da cijena poziva iz vlastite fiksne mreže prema drugim mobilnim mrežama ne može biti veća od zbira cijene pozive iz vlastite fiksne mreže prema vlastitoj mobilnim mrežama i cijene terminacije u mobilne mreže.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.