Okupit će oko 100 sudionika

Sutra počinje 8. Gospodarski forum općine Žepče

žepče
14.10.2021.
u 16:54

Sutra počinje 8. Gospodarski forum općine Žepče koji se održava pod geslom WOOD IS GOOD, a okupit će oko 100 sudionika iz privatnog i javnog sektora kojima je tema drvoprerada bliska jer je osnovna djelatnost poduzeća ili se radi o potpornim institucijama koje podržavaju rad drvnog sektora u Bosni i Hercegovini kako bi zadržao poziciju lidera na inozemnom tržištu u ukupnom izvozu iz BiH.

Organizator je Razvojna agencija Žepče a pokrovitelj Općina Žepče. Partneri 8. Gospodarskog foruma općine Žepče su: Grad široki Brijeg, Vanjskotrgovinska komora BiH, Ustanova za stručno obrazovanje odraslih WMT-a Banja Luka, Centar kompetencija Vukovarsko- srijemske županije. Medijski partneri: FTV, RTV Herceg Bosna, Portal Klix i Radio Žepče.

 

U okviru dvije panel diskusije koja su posvećena temama: „Tradicionalne industrije i digitalno doba – primjer drvoprerade“ i „Što nam nosi umrežavanje?“, predstavit će se kompanije „Aurora plus“ d.o.o. Teslić sa konceptom „Strong as wood“ fitnes opreme na bazi drveta, Vedran Miletić „Barrell Land“ kao inovativni turistički koncept na Blidinju, Emir Sarajlić, arhitekta iz Sarajeva suosnivač i suvlasnik arhitektonskog biroa "Normal arhitektura", koji je osmislio drveni bicikl imena Tochak.

Na temu inovativnosti govorit će renomirane kompanije „Šiška“ d.o.o. Štitar iz Republike Hrvatske, i „ Prlić“ d.o.o. Žepče, jedina kompanija u BiH koja se bavi izradom hrastovih dužica za „barik“ (bačve). Prezentaciju rada u području istraživanja i inovacija u sektoru drvoprerade imat će Ustanova za stručno obrazovanje odraslih iz Banja Luke i Razvojna agencija Gradiška koja je osnovala Centar za istraživanje i razvoj drvo-prerađivačke industrije grada Gradiške. O umrežavanju kao šansi za brže rješavanje prepreka u poslovanju govorit će predstavnici Europske mreže regija za održivo korištenje šumske sirovine ROSEWOOD 4.0., Vanjskotrgovinska komora BiH- Asocijacija drvne industrije i šumarstva, Drvni klaster Hercegovina, Unija poslodavaca Crne Gore, i

 

Federalno ministarstvo obrta, razvoja i poduzetništva. Ovogodišnji 8. Gospodarski forum potvrđuju da je sektor drvoprerade okosnica razvoja prerađivačke industrije u Bosni i Hercegovini ali i regionu. Drvna industrija je važan segment gospodarstva a svoj
razvoj zasniva na korištenju domaćih prirodnih resursa i tradicionalno je izvozno usmjerena. Najznačajniji parametri njenog značaja za ekonomiju BiH ogledaju se u domaćoj sirovini pa pored ekonomskog ima i veliki lokalni, odnosno regionalni i socijalni značaj koji se ogleda u zapošljavanju i zadržavanju stanovništva u malim sredinama. Ekološki prihvatljiva, ima izvozni potencijal i privredna
je grana koja bilježi visok suficit.

Sa 8. Gospodarskog foruma općine Žepče bit će upućeni zaključci prema mjerodavnim institucijama na nivou Kantona, Federacije BiH i Bosne i Hercegovine, a koji se odnose na slijedeće: Sektor drvoprerade  kao tradicionalna grana industrije mora pratiti najnovije trendove u digitalizaciji kako bi osigurala optimalan nivo konkurentnosti kako na domaćem tako i na ino tržištu; Inovacije, posebno one koje imaju najveći stupanj primjenjivosti u privredi, jedan su od glavnih elementa razvoja moderne privrede te je potrebno uložiti dodatne napore a domaća i donatorska sredstva usmjeravati ka novim istraživanjima u cilju postizanja optimalne konkurentnosti; Sektorsko i međusektorsko povezivanje nužno je, kako za podizanje konkurentnosti drvoprerađivača tako i za cjelokupnu ekonomiju u suvremenim izazovima globalne ekonomije i Umrežavanje je pokretačka snaga promjena u privredi te je nužan element razvoja i unaprjeđenja stanja u gospodarstvu.

Slogan 8. Gospodarskog foruma općine Žepče „Wood is Good“ usmjerava nas na dobrobiti koje društvo ima od drveta i pažnju koju mu treba posvetiti kao sirovini i finalnom proizvodu. Potencijal drveta je ogroman i shodno tome i trebamo ga koristiti odgovorno, poruka je sa 8. Gospodarskog foruma općine Žepče.

U sklopu 8. Gospodarskog foruma općine Žepče, 15.10.2021. sa početkom u 13h održat će se prvi transnacionalni B2B susreti drvoprerađivača iz Republike Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Svoje sudjelovanje na događaju je potvrdilo preko 20 drvoprerađivačkih tvrtki iz regije, od malih zanatskih radnji do velikih tvrtki sa preko 800 uposlenih, koje će u Žepču razmijeniti svoja iskustva i istražiti nove mogućnosti za suradnju i unaprjeđenje poslovanja. B2B susret je jedna od ključnih aktivnosti projekta centrikomNET - „Povećanje konkurentnosti transnacionalnih centara poslovnih kompetencija i mreža – centrikomNET“ koji je usmjeren na razvoj i unaprjeđenje inovativnih modela za povećanje konkurentnosti poduzetnika. Projekt implementiraju vodeći partner Općina Stari Jankovci sa partnerima Općinom Tovarnik, Razvojnom agencijom Žepče, Unijom poslodavaca Crne Gore i
Centrom kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj. Projekt je odobren u okviru drugog poziva za dostavu projektnih prijedloga u okviru Programa prekogranične suradnje INTERREG IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020., a sufinanciran je sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije