Šefovi diplomacija EU

Sutra o proširenju i izvješćima o zapadnom Balkanu

17.06.2019.
u 09:20

Šefovi diplomacija Europske unije sutra će raspravljati o strategiji proširenja i izvješćima Europske komisije o reformama na zapadnom Balkanu, a trebalo bi biti riječi i o mogućem otvaranju novog poglavlja u pregovorima sa Srbijom, rekli su novinarima diplomatski izvori EU-a u Bruxellesu. Ali među članicama EU-a nema suglasnosti da se proces proširivanja više potakne, budući da neki ključni partneri u Uniji ustrajavaju u stavu da se najprije mora iznutra stabilizirati EU, uključujući posljedice izlaska Velike Britanije iz članstva. Ujedno se itekako vodi računa da prema ulasku novih zemalja u Uniju postoji vidan otpor u političkim snagama i među građanima nemalog broja članica EU-a. Dužnosnici u Bruxellesu su dodali kako se istodobno odluka o datumu početka pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom odgađa za jesen. U radnim dokumentima za ministarski sastanak sutra samo se navodi da će biti razmotreni strategija i izvješća EK, dok se odluke o Skoplju i Tirani ne spominju. O tome će prethodno raspravljati veleposlanici članica EU-a i sad je već izvjesno da bi možda u rujnu ključno “zeleno svjetlo” za pregovore sa Skopljem mogao dati njemački parlament, kao što je to nagovijestio makedonski premijer Zoran Zaev poslije razgovora s kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu.

Vlasti u Skoplju smatraju kako se ta odluka za Sjevernu Makedoniju, koja je ispunila ključni uvjet sporazuma o imenu s Atenom, mora razdvojiti od konačnog stava prema Albaniji, zbog činjenice da u toj zemlji vladaju velika politička nestabilnost i sukobi vlasti i oporbe.

A također i zato što više utjecajnih članica Unije ima i dalje krupne zamjerke zbog opće korupcije i raširenog kriminala, osobito vezanog za drogu koja se preko albanskih mreža raspačava po Europi.

Ključne riječi
EU

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?