Prijepor koji je ispolitiziran

Sutorina je pripala Crnoj Gori u staroj Jugoslaviji

Sutorina pripada BiH, tvrde geografi
Foto: VL FOTO
07.12.2014.
u 10:22

Bh. geografi traže promjenu 'Badinterovih' granica

Predsjedatelj Povjerenstva za granicu BiH Željko Obradović odbacio je kao neutemeljene tvrdnje kako Sutorina pripada BiH te kako postoji temelj da se ovo pitanje ponovno otvori premda je od 1936. godine ovo područje pripalo Crnoj Gori, a upravo su to republičke granice. Iako su se stručna povjerenstva do kraja složila oko svih prijepornih pitanja vezanih za granicu između BiH i Crne Gore te bi skori potpis mogao označiti početak konačnog rješavanja pitanja granica, budući da se sve zemlje nastale raspadom Jugoslavije spore, skupina profesora iz Sarajeva je zbog očito političkih motiva odlučila problematizirati pitanje Sutorine.

Povijest bi sve zaplela

Po Obradovićevim riječima, pitanje Sutorine i osnova za postojeću graničnu crtu u biti su riješeni u vremenu bivše Kraljevine Jugoslavije. 
“Tadašnja Skupština Kraljevine Jugoslavije je 1. travnja 1936. objavila financijski zakon kojim je obvezala ministra financija, uz odobrenje Ministarskog vijeća, donijeti uredbu sa zakonskom snagom o promijeni područja, granica i središta srezova. Već 25. rujna 1936. objavljena je uredba o izdvajanju, u katastarskom pogledu, iz ranijih poreznih uprava općine Primorske (Sutorina i Kruševica) iz sreza Trebinjskog i pripajanju srezu Bokokotorskom”, objasnio je predsjednik Povjerenstva za granicu BiH Željko Obradović. Kazao je kako je 1937. godine objavljena uredba kojom su katastarske općine Sutorina i Kruševica izdvojene iz područja katastarske uprave u Trebinju i pripojene području katastarske uprave u Kotoru.
- Ovo su u biti jako važni pravni akti koji su odredili status i sudbinu Sutorine u okviru unutarnjeg uređenja bivše države, a što je bila bitna činjenica razgraničenja sada dviju država. To je jedan od temeljnih kriterija za identifikaciju granica između bivših republika mišljenje br. 3 Arbitražnog povjerenstva Konferencije o bivšoj Jugoslaviji (Badinterova komisija)”, objašnjava Obradović te smatra kako bi povratak u povijest sve previše zapleo.

Prvi sporazum

U pregovorima o granici između BiH i Crne Gore jedini prijepor se otvorio na dijelu granice između općina Foča i Pljevlja, ali su povjerenstva postigla suglasje, a postignuti dogovor je potvrdilo i Vijeće ministara BiH odnosno Vlada Crne Gore. Sada još preostaje da parlamenti dviju država ratificiraju ovaj dokument. Na taj bi način BiH s Crnom Gorom završila posao oko granice što primjerice nije slučaj s Hrvatskom. 
“Ovako pripremljena, usuglašena i parafirana sva potrebna dokumentacija o graničnoj crti izraz je spremnosti BiH i Crne Gore da u konačnici budu prve dvije države u regiji koje će u cijelosti završiti posao identifikacije i obilježavanja granične crte”, zaključio je Obradović.

Ključne riječi

Komentara 4

MA
mahovicalen
12:25 07.12.2014.

Vrhunac apsurda je kada inžinjer geodezije tumači pravne stvari! "Gospodine" Obradoviću, da imalo poznajete historiju i pravo, znali biste da Crna Gora nije postojala u vrijeme Kraljevine Jugoslavije 1936. nego su postojale banovine, tacnije govorite o Zetskoj banovini koja ni po čemu nije prethodnik NR Crne Gore tj današnje Crne Gore. Usput svi propisi i odredbe stare Jugoslavije su poništeni od strane DFJ tj FNRJ 1946. Granice banovina u Kraljevini Jugoslaviji nemaju veze sa granicama republika u FNRJ. A ako niste znali, Sutorina i Kruševice su vraćene NR BiH 24.02.1945. na Predsjedništvu AVNOJ-a koje je zaključilo da se BiH uzima u granicama iz Berlinskog ugovora (sa Sutorinom i Kruševicama). Katastarski dokumenti su nama trebali biti vraćeni, a ne bespravno da ih dajemo Crnoj Gori. Ustavne procedure NR BIH prilikom ustupanja katastarske dokumentacije nikad nisu ispostovane bas kao sto nisu ni kod izmjene granica. Jedine pravno važeće granice su one iz 1945. sa Sutorinom i Kruševicama u BiH, čak i po Badinteru (uti possidetis iuris-što se pravno posjeduje). Dakle vaše geodetsko tumačenje je u najmanju ruku smiješno, da ne kažem žalosno.

FR
franjo
19:26 07.12.2014.

Od Kranja do Zrenjanina i rijeke Bojane i jhrvatsko!

ZE
zebac
11:53 07.12.2014.

ma kakva bh država.šta oni oće da sve što pripada hrvatima,ploče, opuzen,neum i doli prema boki bude muslimansko.ma nek budu zadovoljni sa ovim di imaju vlast i to im je također poklonjeno,nikada nije bilo njihovo.di su oni zamanuli,još malo i eto ih u beču

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?