Nenamjensko trošenje

Sumnja na prijevare, korisnici grantova u BiH ne šalju izvješća što su potrošili

09.09.2015.
u 06:30

Analizom završenog nadzora u dijelu planiranog zapošljavanja konstatirano je da je umjesto novih 232 radnika, zaposleno 73, odnosno umjesto 202 radnika povratnika, zaposlena su 64 nova radnika povratnika

Radna skupina Vlade FBiH, na čijem čelu je bio Nermin Nikšić, u rujnu prošle godine sačinila je konačno izvješće o raspodjeli grant/nepovratnih sredstava po javnim pozivima za izbor korisnika po programu "Realizacija projekata održivog povratka za 2012. godinu na prostoru RS" - Projekt "Investicije, projekti i obrtna sredstva u malom gospodarstvu i poljoprivredi kroz financiranje putem banke" koji je bivša Vlada FBiH usvojila zaključkom, uz zaduženje resornih ministarstava da upute zahtjev banci da sva neutrošena sredstva, kao i ona koja će eventualno biti vraćena, proslijede u proračun FBiH, piše Večernji list.

Nenamjenski utrošci

Prema prezentiranom, Vlada FBiH je na sjednici održanoj u listopadu prošle godine usvojila informaciju o provedenom monitoringu do 27. kolovoza prošle godine podnesenu od Povjerenstva za kontrolu namjenskog utroška grant sredstava po programu 'Realizacija projekata održivosti povratka za 2012. na prostoru RS'. Tom prilikom je konstatirano da je Povjerenstvo od 28 gospodarskih subjekata kojima su odobrena grant sredstva izvršilo monitoring namjenskog utroška odobrenih sredstava kod 16 korisnika, dok preostalih 12 korisnika nije kontrolirano zbog kašnjenja u doznačavanju odobrenih sredstava. Od kontroliranih 16 korisnika, prihvaćena su izvješća o namjenskom utrošku financijskih sredstava kod 11 korisnika, kod 2 korisnika nisu prihvaćena izvješća, 2 korisnika nisu dostavila izvješća, a 1 korisnik je raskinuo ugovor. Analizom izvršenog nadzora u dijelu planiranog zapošljavanja konstatirano je da je umjesto novih 232 radnika, zaposleno 73, odnosno umjesto 202 radnika povratnika, zaposlena 64 nova radnika povratnika. Kada su u pitanju izdvajanja iz tekućih rezervi u prošloj godini, također nije izvršen nadzor nad utroškom tih sredstava. Naime, sredstva tekuće rezerve odobravaju se i koristiti za hitne i nepredviđene izdatke koji se pojave tijekom proračunske godine. Tako je u prošloj godini iz tekuće rezerve Vlade FBiH po odlukama Vlade odobreno 96.000 KM, i to 50.000 KM Medžlisu iz Kotor-Varoši na ime financijske pomoći u cilju stvaranja uvjeta za organizaciju instruktivne nastave za učenike iz MZ Vrbanjci i 46.000 KM Udruženju protjeranih građana općine Drvar "Održivi povratak" za podršku u realizaciji projekta "Mini sportska povratnička olimpijad" i adaptacija spomenika.

Titova špilja

Korisnici sredstava nisu dostavili izvješća o utrošku sredstava iako su bili dužni u skladu s ugovorom o odobravanju sredstava dostaviti izvješće s pratećom dokumentacijom, najkasnije do kraja prošle godine. Udruzi protjeranih građana općine Drvar "Održivi povratak" za podršku u realizaciji projekta "Mini sportska povratnička olimpijada" i adaptaciju objekta ispred Titove špilje i prilaznog puta, kao i obnovu spomen- ploče "Misija saveznika iz Drugog svjetskog rata" i prostora oko spomen-ploče ukupno je odobreno 86.000 KM iz tekuće rezerve Vlade FBiH 46.000 KM i 40.000 KM iz sredstava Ministarstva izbjeglica s pozicije tekućeg transfera za raseljene i povratnike. Uvidom u dokumentaciju utvrđeno je da su sredstva odobrena korisniku na osnovi zahtjeva za pomoć u kojem je navedeno za koje namjene se traži pomoć i da je za organizaciju navedenih aktivnosti i manifestacija potrebno 86.000 KM, ali bez financijskog plana realizacije navedenih aktivnosti. Međutim, revizori nisu mogli potvrditi da su se u svim slučajevima sredstva tekuće rezerve Vlade FBiH koristila za financiranje hitnih i nepredviđenih izdataka, a također su zaključili da nije izvršen nadzor nad utroškom ovih sredstava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije