Za promicanje mira, pravde i inkluzivnih društava u Europi

SUM prvo sveučilište u BiH koje je dobilo podršku Europske komisije za projekt EUPeace

05.07.2023.
u 14:20

Europska komisija objavila je rezultate poziva 2023. Erasmus+ inicijative europskih sveučilišta, koja pruža podršku savezima visokoškolskih ustanova. Kao jedan od devet partnera Europskog sveučilišta za mir, pravdu i inkluzivna društva (EUPeace), u okviru inicijative Erasmus+ "Europska sveučilišta", Sveučilište u Mostaru našlo se među ovih sedam novih saveza kao jedino sveučilište iz BiH.

14,4 milijuna eura

Popis je proširen za sedam novih saveza europskih sveučilišta te sada ukupno 50 saveza obuhvaća više od 430 visokoškolskih ustanova u 35 zemalja. Voditelj ovog projekta je njemačko sveučilište Philipps-Universität Marburg, s kojim Sveučilište u Mostaru ima potpisan i sporazum, a iznos od gotovo 14,4 milijuna eura predviđen je za početno razdoblje financiranja od četiri godine. EUPeace slijedi društveno-politički pristup koji će Europljanima budućnosti pružiti vještine i znanja koja će doprinijeti promicanju mira, pravde i inkluzivnih društava u Europi i svijetu. Poziv za 2023. prvi put je otvorio mogućnost visokoškolskim ustanovama iz zemalja zapadnog Balkana da sudjeluju kao punopravni partneri u pozivu. Predanost miru, pravdi i uključivim društvima srž je europskog ideala i potrebno ju je kontinuirano njegovati. Sveučilišta imaju snažnu ulogu u razvoju poučavanja, istraživanja i aktivnosti širenja javnosti koje potiču zahtjevne uvjete za mir. - Želimo se odlučno uhvatiti u koštac s ovim izazovom pomažući budućim generacijama građana i kreatorima politika da postanu svjesni uvjeta za održivi mir i opremiti ih pravim alatima, znanjem i vještinama za poticanje takvih uvjeta. To je ono na što se EUPeace obvezuje, djelujući na tri glavne razine, kao što su razvijanje iskustva poučavanja i učenja gdje su studenti, bez obzira na smjer studija, osnaženi za rad u uvjetima različitosti, okupljanje akademske zajednice kako bismo stvorili znanje o rješavanju sukoba i uvjetima potrebnim za mir, pravdu i inkluzivna društva. Pritom naglašavamo da su takvi pristupi važni i relevantni u svim disciplinarnim područjima - od znanosti, inženjerstva i medicine do humanističkih i društvenih znanosti te ćemo pretočiti ovo znanje u konkretne prakse kroz vještine naših studenata, poticanje transdisciplinarnosti i konstrukciju znanja s našim lokalnim zajednicama – stoji na mrežnoj stranici EU Peacea. Partneri Sveučilišta u Mostaru su University of Marburg - Philipps-Universität Marburg (Njemačka), University of Giessen (Njemačka), Comillas Pontifical University (Španjolska), Çukurova Üniversitesi (Turska), University of Calabria (Italija), University of Limoges (Francuska) te University of West Bohemia (Češka), Sveučilište u Prištini "Hasan Prishtina", Kosovo. Savezi europskih sveučilišta okupljaju novu generaciju studenta koji mogu studirati i raditi u različitim europskim zemljama, na različitim jezicima i različitim akademskim disciplinama. Zahvaljujući ovim savezima, studenti mogu steći diplomu kombiniranjem studija u više europskih zemalja, što doprinosi međunarodnoj konkurentnosti visokoškolskih ustanova u Europi. Komisija će najesen objaviti sljedeći Erasmus+ poziv za dostavljanje prijedloga u nastojanju da ostvari zacrtani cilj europske strategije za sveučilišta da se do sredine 2024. proširi na 60 saveza europskih sveučilišta s više od 500 sveučilišta.

Nositelj projekta

Sveučilište u Marburgu, koje je nositelj projekta EUPeace, partner je Sveučilišta u Mostaru od prošle godine kada su potpisali memorandum razumijevanja u cilju unaprjeđenja prijateljstva i ojačavanja dosadašnjih partnerskih odnosa. Međunarodno partnerstvo između Sveučilišta u Mostaru i Sveučilišta u Marburgu prvi je put ostvareno u sklopu potpisanoga memoranduma o razumijevanju za Europsko sveučilište za mir, pravdu i uključiva društva (MoU for the European University for Peace, Justice and Inclusive Societies) s još osam europskih sveučilišta. Također, SUM i Sveučilište u Marburgu zajedno djeluju u sklopu EUPeace projekta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije