predmetu protiv Mile Puljića

Sudsko vijeće prihvatilo predloženu strategiju obrane

08.09.2016.
u 07:00

Na Sudu BiH održana je statusna konferencija u predmetu koji se vodi protiv Mile Puljića, na kojoj je odvjetnica Senka Nožica predstavila cjelokupnu strategiju obrane s obzirom na to da je Tužiteljstvo na posljednjem ročištu završilo dokazni postupak. Prema riječima odvjetnice Nožice, obrana je ostala pri ranijem prijedlogu za svjedočenjem vojnog vještaka Slovenca Milana Gorjanca, Zvonka Miljka, profesora ustavnog prava, te još 23 svjedoka, koji su bivši pripadnici HVO-a, većinom iz II. bojne.

Protivljenje Tužiteljstva

Vojni vještak stručnjak Gorjanac ima veliko iskustvo, a vještačio je u Haaškom sudu u predmetu “Prlić i ostali”. Njegovo vještačenje trebalo bi biti na okolnosti zapovjedne odgovornosti. Tužiteljstvo se i ovaj put protivilo uvođenju ovog svjedoka, uz obrazloženje kako u spisima ima dokumenata koji su naslovljeni kao državna tajna, na što je odvjetnica Nožica reagirala i rekla kako joj je to poznato i da je riječ o dva dokumenta SIPA-e i OSA-e, te dodala kako obrana nema namjeru te dokumente pokazati ni jednom od svjedoka, pa ni vještaku Gorjancu. Također je kazala kako će nakon svjedočenja Gorjanca obrana najvjerojatnije reducirati broj svjedoka. Tužiteljstvo se protivilo i uvođenju svjedoka profesora Zvonka Miljka, kao i broju predloženih svjedoka pripadnika HVO-a iz II. bojne.

Poštovanje jednakosti

Prema riječima odvjetnice Nožice, prof. Miljak će se izjašnjavati na pojedine dokumente koji su vezani uz tvrdnje Tužiteljstva u ovom predmetu o tzv. zločinačkom pothvatu. S druge strane, Tužiteljstvo se protivilo svjedočenju Miljka uz obrazloženje kako bi njegovo mišljenje moglo biti pristrano i neobjektivno. Kako je među predložena 23 svjedoka, koji su bivši pripadnici HVO-a i II. bojne, većina njih bila zatočena u zatvorima Armije BiH i odvođenja na prisilni rad, Tužiteljstvo smatra kako njihovo svjedočenje ne bi imalo smisla u odnosu na sadržaj optužnice. No, točku na “i” stavilo je Sudsko vijeće kojim predsjeda sudac Darko Samardžić, a koje je prihvatilo predloženu strategiju obrane s obzirom na činjenicu poštovanja jednakosti u procesu. Vijeće je na zahtjev obrane, odobrilo mjesec dana priprema za nastavak procesa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?