DONOSIMO

Sudski policajci pri privođenju zaraženih koronom s vizirima, maskama, odijelima

21.04.2020.
u 19:30

Rad u izvanrednim okolnostima i pod posebnim mjerama zbog pandemije koronavirusa izazov je za brojne profesije. Osim medicinskih djelatnika, trgovaca i farmaceuta, među najizloženijima su policajci, od graničnih preko onih što rade u županijskim ministarstvima do sudskih. Denis Kraljević, zamjenik zapovjednika Odjela Sudske policije Široki Brijeg, objasnio nam je kako izgleda rad s osobama lišenim slobode i onima kojima su nadležna tijela odredila mjere izolacije ili samoizolacije tj. potencijalno zaraženima od koronavirusa.

Što ako je zaražen

Postupanje službenika Sudske policije s osobama lišenim slobode dovodi do nužnog neposrednog kontakta između službenika Sudske policije i osobe lišene slobode koja je zaražena ili potencijalno zaražena koronavirusom. Sudska policija poduzima sve aktivnosti na osiguranju dovoljnih količina zaštitne opreme za svoje pripadnike, koja se koristi prilikom izvršenja poslova, a koju stavljaju i osobama lišenim slobode, a sve u cilju sprječavanja širenja zaraze.

U proteklom razdoblju ostvarena je aktivna suradnja s Federalnim stožerom civilne zaštite, Federalnom upravom za inspekcijske poslove i Federalnom upravom policije, koja je za rezultat imala donošenje naredbi kojima se uređuju pitanja postupanja s osobama lišenim slobode. Tako se koristi i posebna oprema (zaštitne maske, rukavice, jednokratna zaštitna odijela, viziri ili naočale i sl.).

Osim mjera koje se poduzimaju prilikom postupanja s osobama lišenim slobode, svakodnevno se poduzimaju radnje u cilju sprječavanja širenja zaraze koronavirusom među službenicima Sudske policije, nositeljima pravosudnih dužnosti, zaposlenicima pravosudnih institucija i drugih institucija s kojima surađuju, kao i među drugim osobama s kojima su službenici Sudske policije prilikom obavljanja poslova u neposrednom kontaktu.

Sva potrebna zaštita

“Što se tiče rada i aktivnosti Odjela Sudske policije Zapadnohercegovačke županije, raspolažemo sa svom potrebnom zaštitnom opremom koja nam pomaže da uspješno možemo realizirati izvršenje poslova vezanih za rad s osobama lišenim slobode”, objašnjava Kraljević.

Dodaje kako su, sukladno važećim zakonskim propisima i odobrenjima glavnog zapovjednika Dženada Groše, pojedini sudski policajci volonteri Civilne zaštite ZH županije te i na ovaj način pomažu stanovništvu u ovoj kriznoj situaciji. Ističe kako je suradnja sa svim županijskim institucijama na visokoj razini, a posebno s MUP-om ZHŽ-a i Crvenim križom ove županije.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije