održano ročište

Sud BiH odlučuje o produženju pritvora za uhićene u Orašju

jhztj
29.11.2016.
u 15:08

Na Sudu BiH održano je ročište na prijedlog Tužiteljstva BiH za produženje pritvora osumnjičenima u predmetu protiv Đure Matuzovića, nekadašanjeg komandata 106. brigade HVO-a i drugih, prenosi N1.

Odluka suda se očekuje danas ili ujutro, budući da jednomjesečni pritvor za devet osumnjičenih u ovom predmetu ističe sutra. Prijedlog Tužiteljstva BiH se odnosi na produženje pritvora devet bivših pripadnika HVO-a, koji se terete da su počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti u Orašju i okolnim mjestima, od ožujka 1992. do srpnja 1993.View image on Twitter

Tužitelj je iznio nekoliko razloga za produženje pritvora: Opasnost od bjekstva, mogućnost uticaja na svjedoke - ali pomenuo je i medijsku kampanju u BiH i Hrvatskoj, koja je dodatno otežala istragu od dana uhićenja 31. listopada. Po pojedinim izjavama se može zaključiti da se optuženima u Hrvatskoj nudi utočište prema nekim navodima, naveo je glavni tužitelj u ovom predmetu.

On je citirao izjavu Sergea Brammertza, glavnog haškog tužitelja, ali i nekih pripadnika VSTV-a BiH, koji su kazali da se u ovom slučaju provodi svojevrsni pritisak na pravosuđe.

Postupajući tužitelj je izjavio da pripadnici SIPA-e, tog 31. listopada nisu uhitili dvije osobe, Peru Vincetića i Ivu Živkovića. Kazao je da se oni nalaze u bjekstvu, i da će za njima biti raspisane potjernice. Živković se u međuvremenu javio iz Županje, u Hrvatskoj istražiteljima SIPA-e - kazavši da se ne osjeća krivim, a da u BiH ne planira dolaziti iduće dvije do tri godine.

Odvjetnik osumnjičenog bivšeg generala Matuzovića, Vlado Adamović je javno u sudnici pozvao premijera i predsjednicu Hrvatske da se još danas javno izjasne da li će dati garancije, da će se osumnjičeni i ako budu u Hrvatskoj odazvati na pozive Suda BiH.

Matuzović je na ročištu rekao da nije kukavica, i da će se Sudu BiH javljati. To su potvrdili i ostali osumnjičeni. Pojedini odvjetnici kažu da su neke druge mjere zabrane mogle biti predložene za osumnjičene, a ne ona najstrožija - pritvor.

Tužitelj je naveo da su mnogi svjedoci u strahu, da je u proteklom razdoblju saslušano njih 30, a u idućem razdoblju biti će ih saslušano još 11. Okončanje istrage najavio je do kraja 2016. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije