Realnost bh. tvrtki

Stvaraju vozače za inozemstvo

23.02.2017.
u 07:00

Proteklih godina oni koji polažu vozački ispit, osim za automobile, odlučuju položiti ispit i za kamione, odnosno uz B, odabiru i C kategoriju.

Kvalitetni i sposobni vozači

Neka ozbiljnija poduzeća su zbog zadovoljenja vlastitih potreba plaćala su svojim djelatnicima edukaciju i vozački ispit kako bi dobili C kategoriju i kako bi imali kvalitetne i sposobne vozače za udaljene, inozemne rute. Ali, i to postaje sve veći problem, govore za Večernji list u jednom većem bosanskohercegovačkom poduzeću. - Puno smo ih školovali za vozače C kategorije, omogućavali im najbolju praksu, a eto, dogodilo nam se da smo stvorili gotove radnike za inozemstvo. Nekoliko vozača već nam je otišlo u strane zemlje jer i one traže vozače. Čak i ovi koji su nam otišli rekli su da ne idu na bolju plaću i da nisu bili nezadovoljni uvjetima. Ne znamo što reći na ovu pojavu, govore nam u poduzeću. Nedavno je Vladimir Grbić, predsjednik Udruge prijevoznika RS-a, u izjavi za “Nezavisne” kazao da su niske plaće i općenita nestašica posla u BiH razlog odlaska. - Jedan vozač koji je nedavno otišao u Njemačku tamo radi isti posao za 2500 eura, a kod nas je imao oko 1000 KM. Ostat ćemo bez ovog kadra ako se nešto hitno ne promijeni. Ministarstvo prometa i veza RS-a i Gospodarska komora na naše zahtjeve da se vozači zadrže nisu odgovarali, ističe Grbić. Vozač iz Hercegovine s kojim smo razgovarali, a koji također planira u “bijeli svijet”, ističe da mu je ovaj posao općenito postao zamoran.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?