NA OSNOVI PET PACIJENTA

Studija o povezanost AstraZenece i opasnih krvnih ugrušaka: 'Ovako nešto nije opisano u literaturi'

12.04.2021.
u 13:44

Direktor Norveške agencije za lijekove Steinar Madsen kazao je kako će studija imati utjecaja na odluku hoće li Norveška uvesti ponovno cijepljenje AstraZenecom.

Sveučilišna bolnica u Oslu dokazala je povezanost cjepiva AstraZenece i jakih krvnih ugrušaka, niske razine trombocita u organizmu i krvarenja. Spomenuta studija prošla je znanstvene recenzije i objavljena je u uglednom znanstvenom časopisu The New England Journal of Medicine.

Studija je pokazala da su niže razine trombocita izazvane cjepivom češća pojava nego što se to navodilo u ranijim studijama koje su proučavale sigurnost cjepiva AstraZenece.  

Rezultate studije za norvešku televiziju NRK objasnio je Pål Andre Holme, šef odjela u Sveučilišnoj bolnici u Oslu.  

– Deset dana od početka cijepljenja tim cjepivom Sveučilišna bolnica u Oslu primila je pet prethodno zdravih osoba s vrlo velikim brojem antitijela protiv trombocita, za što se vjeruje da su izravni razlog zašto su imali snažan imunološki odgovor. Troje od tih petero pacijenata u međuvremenu je preminulo, dok se dvoje potpuno oporavilo – rekao je Holme. Č

Četvero od petero pacijenata bile su žene u dobi od 32 i 54 godine. 

– Tjedan dana nakon cijepljenja imali su glavobolje, bolove u trbuhu i leđima prije nego što su se ozbiljno razboljeli – navela je glavna autorica studije Nina Haagenrud Schultz.  

Kod pacijenta je zabilježen mali broj trombocita, krvnih ugrušaka i krvarenja. Jedini zajednički nazivnik koji su znanstvenici uspjeli pronaći između pet pacijenata jest cjepivo.  

Liječnica Ingvild Sørvoll iz istraživačke grupe Sveučilišta Northern Norway usporedila je te nuspojave s nuspojavama koje nastaju korištenjem lijeka herapina.

– No ti pacijenti nisu uzimali herapin. Onda smo pomislili da bi to mogla biti podskupina autoimune herapinom inducirane trombocitopenije, rekla je Sørvoll i dodala: – Pronašli smo veoma visoku razinu antitijela. Ta antitijela probila su ljestvicu u laboratoriju. Kad smo pogledali u literaturu, takva antitijela nikad prije nisu bila opisana kao posljedica cijepljenja. 

Šef odjela Sveučilišne bolnice u Oslu Holme potvrdio je za NRK ozbiljnost otkrića te studije.

– Riječ je o fatalnim nuspojavama, teško da može biti ozbiljnije od ovog – rekao je. 

Upitan o tome znači li to da će Norveška zabraniti korištenje cjepiva AstraZenece, ustvrdio je kako je ta odluka na nadležnom Nacionalnom institutu za javno zdravstvo i Norveškoj agenciji za lijekove.  
Direktor Norveške agencije za lijekove Steinar Madsen istaknuo je kako je spomenuta studija vrlo važna.  

– Ono što već znamo jest što se događa kad se prvi put razbolite. No ne znamo što pokreće ovu snažnu reakciju. Studija pruža osnovu za daljnja istraživanja – kazao je i nadometnuo kako će studija imati utjecaja na odluku hoće li Norveška uvesti ponovo cijepljenje AstraZenecom. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije