Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Studenti politologije posjetili Dom naroda FBiH

Kroz praksu se bolje uči, ocjena je studenata politologije Filozofskog fakulteta nakon posjeta federalnom Domu naroda
15. siječnja 2016. u 07:00 0 komentara 378 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

“Budući da nam je posjet Domu naroda Parlamenta FBiH bio prva praktična nastava u ovoj akademskoj godini, vrlo sam zadovoljan. Naučili smo puno i ja sam zahvalan svima koji su nam to omogućili, a ponajviše predsjedateljici Doma Lidiji Bradari koja nam je održala zanimljivo i poučno predavanje, prenio je za Večernji list BiH svoje dojmove nakon posjeta Domu naroda Zvonimir Marić, student politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Njegov kolega Goran Ćesić, također student politologije, kaže da je imao priliku posjetiti Sabor RH, ali da su dojmovi s posjeta federalnom DN puno bolji.

- Daleko veća važnost dana je posjetu Domu naroda. Dobili smo više informacija o radu ove institucije, kaže Ćesić. Skupinu studenata politologije, uglavnom studenata treće godine, predvodili su profesor Mirko Pejanović te asistenti Ivan Vukadin i Ana-Mari Planinić.

Studenti su prilikom posjeta dobili priliku čuti dio javnog saslušanja koje je o izvješćima Ureda revizora FBiH organizirao Odbor za reviziju oba doma Parlamenta FBiH. - Bila je ovo prigoda studentima izravno vidjeti kako se odvija jedna od radnji u procesu odlučivanja, u ovom slučaju radnja nadzora nad radom institucija, naglasio je Mirko Pejanović. S ustrojem vlasti u FBiH s posebnim naglaskom na DN FBiH studente je upoznala Lidija Bradara, predsjedateljica Doma. Studentima je približila rad Doma, objasnila im strukturu i način odlučivanja, ali i posebnosti ovog najvišeg zakonodavnog tijela u FBiH.

Pitanja studenata

- Za razliku od Zastupničkog doma koji je građanski dom i čine ga zastupnici izabrani na izborima, izaslanici u Domu naroda imaju dvostruki legitimitet. Uz legitimitet koji su dobili na izborima, izaslanici u Domu naroda imaju i legitimitet koji dobivaju u županijskim skupštinama koje ih delegiraju u DN. Dom naroda ujedno je i Dom županija, a za razliku od Zastupničkog doma fukncionira kroz klubove naroda”, istaknula je predsjedateljica Doma naroda.

Studentima je iznijela i podatak da je Dom naroda u prošloj godini, unatoč previranjima na političkoj sceni FBiH, redovito zasjedao te na sedam redovitih i sedam izvanrednih sjednica donio 44 zakona, od ukupno 123 usvojena akta. Studenti su imali priliku, kroz pitanja, dobiti i dodatne informacije o radu Doma naroda te općenito ustroju vlasti u Federaciji BiH.

Izborni zakon

Na upite koji se tiču manjkavosti Izbornog zakona BiH zbog kojih je Klub izaslanika srpskog naroda već drugi mandat ostao nepopunjen, odgovore su tražili od predstavnika Središnjeg izbornog povjerenstva koji su upotpunili praktični dio nastave organizirane za studente. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.