ZANIMLJIVO

Stručnjakinja otkrila: Ove stvari nikada ne radite odmah nakon buđenja, uključujući vježbanje i pijenje kave

buđenje
shutterstock
12.01.2021.
u 08:08

Iako je mnogima navika ujutro vježbati ili popiti šalicu kave, stručnjaci to nikako ne preporučuju.

Tijelu treba vremena da se ‘razbudi i pokrene’ nakon buđenja, što znači da neke stvari ne biste trebali raditi odmah nakon spavanja, a liječnica Miriam Stoppard otkrila je koje su to.

Kako prenosi Mirror, ne biste trebali vježbati, jer je vaše tijelo dehidrirano te se vaše tkivo neće pravilno istezati. Mišići su ukočeni, a intervertebralni diskovi nisu dovoljno opušteni i ako niste oprezni mogli biste se ozlijediti.

Iako sok od naranče zvuči kao odličan način razbuđivanja, ona radi više štete nego koristi. Naime, tako preopterećujete vaš metabolizam i podižete razinu šećera u krvi. To je zato što metabolizam, koji korigira inzulin, još nije u potpunosti funkcionalan.

Također biste trebali razmisliti o pijenju kave odmah nakon buđenja. Utvrdilo se da šalica kave na prazan želudac zapravo smanjuje sposobnost metabolizma za kontrolu šećera u krvi, ali i daje osjećaj sitosti zbog kojeg ne unosimo dovoljno nutritivne hrane za doručak. Istraživači sa Sveučilišta Bath vjeruju da bi ove nove informacije o kavi mogle imati dugotrajne zdravstvene implikacije.

U svom istraživanju otkrili su da kava, konzumirana prije doručka, smanjuje kontrolu šećera u krvi za oko 50 posto. Profesor James Betts sa Sveučilišta Bath rekao je:

- Znamo da će se gotovo polovica od nas probuditi ujutro i prije nego što napravimo bilo što drugo, popiti kavu, a što se više umorimo, kava je jača. Ova je studija važna jer smo do sada imali ograničeno znanje o tome što to čini našim tijelima, posebno za kontrolu metabolizma i šećera u krvi.

- Stoga je važno uvijek nešto pojesti prije nego što konzumirate kavu. Stoppard preporučuje da to bude maleni, ali nutritivni doručak, poput zobenih pahuljica, zobene kaše, jogurta ili tosta s avokadom. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?