OVAKO ILI NIKAKO

Stručnjaci tvrde da je ovo najbolji način konzumiranja kave: Zaboravite na šećer, mlijeko i šlag

08.01.2024.
u 10:35

Početak dana bez kave za mnoge je nešto potpuno nezamislivo. Koliko je nas koji ne možemo početi radni dan bez jedne šalice kave, a budimo realni, ponekad ne stanemo na samo jednoj porciji. Uživanje u čistoj, gorkoj kavi može biti mudar izbor prema stručnjacima, unatoč popularnosti dodavanja šećera i mlijeka većini ljubitelja kave.

Istraživanja sugeriraju da izbjegavanje dodavanja mlijeka u kavu ima svoje prednosti. Kada se mlijeko kombinira s visokim udjelom kofeina, može rezultirati pojačanim izlučivanjem kalcija putem mokraće, pri čemu se značajna količina zadržava u crijevima.

Najzdravija je čista kava

Kazein, proteinska komponenta mlijeka, reagira s kofeinom stvarajući koagulacije koje mogu izazvati nadutost, bolove u želucu i nelagodu u trbuhu. Osim toga, prema nutricionistima, mlijeko u kavi može usporiti metabolizam, što može otežati proces mršavljenja. Ovaj efekt također vrijedi i za popularne kolače od kave, koji često obiluju kalorijama, posebice ako sadrže slojeve kreme i sirupa.

Primjerice, mala porcija takve kave može sadržavati do 300 praznih kalorija, čime može pridonijeti nepotrebnom unosu kalorija bez značajne nutritivne vrijednosti. Čak i ako izbjegavate dodavanje mlijeka, dodavanje šećera u kavu može izazvati razne zdravstvene probleme, uključujući dijabetes i pretilost, te promijeniti izvorni okus kave.

Ako niste ljubitelj gorkog okusa kave, preporuča se istraživanje prirodnih zaslađivača kao alternativa šećeru i mlijeku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije