SAVJET STRUČNJAKA

Stručnjaci razriješili vječitu dilemu: Trebamo li tijekom vrućih dana imati otvorene ili zatvorene prozore?

prozor
Thinkstock
15.06.2023.
u 07:25

Vrućina nas ne muči samo tijekom boravka izvan kuće, nego i u našim domovima. Ona može pretvoriti vašu dnevnu sobu u saunu i otežati spavanje u spavaćoj sobi.

Ljeto samo što nije stiglo, a na Jadranu temperature su već idealne za kupanje, plaže prepune turista, a ulice grada već mirišu na onu pravu ljetnu sezonu. Ali, s dolaskom ljeta dolaze i, često neugodne, visoke temperature. Vrućina nas ne muči samo tijekom boravka izvan kuće, nego i u našim domovima. Ona može pretvoriti vašu dnevnu sobu u saunu i otežati spavanje u spavaćoj sobi, prenosi Metro.

Kao rezultat toga, mnogi od nas će htjeti kupiti ventilator, ali i znati je li bolje držati prozore otvorene ili zatvorene kako bi vaš dom bio hladan. Općenito govoreći, trebali biste otvoriti prozore ako je vani hladnije nego unutra. Ne postoji 'univerzalno pravilo' za držanje prozora otvorenima ili zatvorenima tijekom vrućina. Ali, noću je gotovo sigurno da će vani biti hladnije nego u vašoj kući, tako da možete držati otvorene prozore kako bi hladan zrak ulazio.

Međutim, kada dan počne zahuktavati, možda je bolje umjesto toga zamračiti svoj dom tako što ćete navući zavjese ili spustiti rolete. Dakle, kako možete znati je li toplije unutra ili vani? Najbolji način provjere je imati termometar na oba mjesta i djelovati u skladu s očitanjem.

Savjet Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije za suočavanje s toplinskim valom napominje da je važno držati prostorije koje su okrenute prema suncu što je više moguće zasjenjene. Oni kažu: 'Zatvorite zavjese na sobama koje su okrenute prema suncu kako bi unutarnji prostori bili hladniji i zapamtite da može biti hladnije vani nego unutra. Zatvorite prozore i spustite zastore kada je vani toplije. Možete otvoriti prozore za provjetravanje kad je hladnije'. Posljednje, ali ne i najmanje važno: razmislite o sigurnosti doma kada je u pitanju ostavljanje otvorenih prozora. Najbolje je ne ostavljati otvorene prozore ako, na primjer, izlazite iz kuće.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?