ISPROBAJTE VEĆ DANAS

Stručnjaci otkrili kako očistiti klimu da bolje hladi i troši manje novaca

klima
shutterstock
15.07.2022.
u 07:40

Dva su primarna područja na koja se treba usredotočiti kada se radi o čišćenju prozorske klima jedinice: filteri i zavojnice

Sljetom u punom jeku, vrući dani postali su norma, što znači da vaš klima uređaj radi prekovremeno. Naravno, za neke sustave klimatizacije, najbolje je da stručnjak dođe i pregleda jedinicu, provjeri kanale i uvjeri se da radi učinkovito, ali ako imate prijenosnu ili prozorsku klima jedinicu, definitivno je možete sami očistiti i popraviti bez trošenja novca na popravke ili novi sustav.

Bez obzira imate li centralni klima uređaj ili prozorsku jedinicu, pogledajte ove savjete i trikove za održavanje klima uređaja koje lako možete učiniti kako biste se zaštitili od ljetnih vrućina, kako piše Real Simple.

Dva su primarna područja na koja se treba usredotočiti kada se radi o čišćenju prozorske klima jedinice: filteri i zavojnice.

Filtri uklanjaju prašinu iz zraka i kada su začepljeni, tjeraju jedinicu za klimatizaciju da radi jače i troši više energije za hlađenje doma. Zavojnice pomažu u premještanju toplog i hladnog zraka, stoga pazite da nisu začepljene prljavštinom i prašinom. Iz sigurnosnih razloga, uvijek je dobra ideja isključiti napajanje i izvući kabel iz utičnice prije rada na električnoj jedinici. Skinite i očistite prednji poklopac. Ovisno o vašoj jedinici, postojat će prednji poklopac koji je pričvršćen jezičcima, gumbima ili vijcima. Pogledajte priručnik za klima uređaj kako biste potvrdili kako ukloniti prednji poklopac i otvoriti jedinicu.

Uklonite filter. Filtar se obično nalazi na prednjoj strani jedinice, ali provjerite priručnik ako ga ne možete pronaći. Obrišite filtar krpom, zatim ga isperite mlakom vodom i blagim sapunom. Neka se filtar potpuno osuši prije nego što ga vratite u jedinicu.

Većina prozorskih AC jedinica imat će dva seta zavojnica: zavojnice isparivača sprijeda (unutra) i zavojnice kondenzatora straga (izvana). Uklonite prljavštinu sa zavojnica mekom četkom ili krpom. Zatim očistite svu dodatnu prljavštinu bocom s raspršivačem napunjenom malo sapunastom vodom. Provjerite jesu li svi dijelovi jedinice suhi prije nego što vratite prednji poklopac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije