stvarno?

Stručnjaci kažu: Ako želite smršavjeti, nemojte jesti iz bijelih tanjura!

shutterstock
19.06.2020.
u 14:11

Isprobajte ovaj savjet kod obroka i pratite kako kilogrami odlaze.

Svi znamo da se smršaviti ne može preko noći i da je formula za to zdrava prehrana plus tjelovježba. Ipak, postoje neki sitni trikovi koje ne primjećujete, a doprinose gubitku kilograma. Jedan od njih je i taj da biste, osim iz malih tanjura, hranu trebali jesti i iz onih tamnije boje, prenosi Pink Villa. Prema istraživanjima, ljudi jedu manje kada je kontrast boja između hrane i tanjura znatno veći. Ako, primjerice, jedete tjesteninu iz tamnoplavog tanjura, vrlo vjerojatno ćete pojesti manje nego da ste jeli iz bijelog tanjura jer se hrana više ističe, a samim time ste više svjesni kolika je porcija zapravo.

Sveučilište u Valenciji 2011. je dokazalo da jedenje iz bijelog tanjura čini hranu za 7 posto slađom, 9 posto više uživate i 13 posto je okus intenzivniji. 

Još jedna zanimljiva činjenica koju su otkrili je da, kada jedete nezdravu hranu iz crvenog posuđa, vrlo vjerojatno ćete pojesti manje jer crvena boja označava opasnost i mozgu daje takve informacije. 

Također, sve što jedete stavite na tanjur ili u zdjelu, jer jedenje, pogotovo grickalica, direktno iz pakiranja onemogućava vam da znate koliko ste zaista pojeli.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?