Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Stres, nesigurnost i suvišne informacije slabe otpornost organizma

17. listopada 2020. u 11:32 0 komentara 103 prikaza
bakir nakaš
Foto: Fena

Dolazak jeseni, promjena vremenskih prilika i blaže (nego ranije) mjere prevencije rezultirale su, iz dana u dan, povećanjem broja novozaraženih, oboljelih i pacijenata umrlih od korona virusne infekcije. Infektolog Bakir Nakaš smatra da takva situacija u svijetu, našoj regiji i Bosni i Hercegovini, nalaže hitne promjene ponašanja i mjera prevencije koje su bile dosad na snazi.

- Osim toga, nastupajuća sezonska gripa i brojna virusna prehladna stanja, uveliko kompliciraju rad zdravstvene službe, javnih i privatnih poduzeća, institucija i ustanova - ističe u izjavi za Fenu dr. Nakaš.

Posebno je pitanje organizacije procesa obrazovanja (od predškolskog, osnovnog, srednjeg pa sve do akademskog) koje, kako je kazao, također nalaže primjenu adekvatnih preventivnih mjera i protokola ponašanja baziranih na osnovu našeg pozitivnog dosadašnjeg iskustva i iskustva drugih država u regiji i svijetu.

- Pred zdravstvenu službu postavljaju se posebni zahtjevi redovnog tretmana kroničnih i drugih bolesti, kao i tretmana pacijenata oboljelih od sezonske gripe, drugih virusnih oboljenja i korona virusne infekcije. Pred sve krizne stožere, koji djeluju na teritoriju Bosne i Hercegovine, nameće se prioritetan zadatak stalnog praćenja epidemiološke situacije, korekcija i primjena preventivnih mjera koje će odgovarati trenutnoj situaciji bazirano na dosadašnjem iskustvu i iskustvu drugih država – naglasio je.

Za stanovništvo Bosne i Hercegovine, koje je proteklih mjeseci bilo izloženo različitim mjerama prevencije i nizu različitih (pozitivnih i negativnih) informacija, bitno je raditi na podizanju vlastitog imuniteta i jačanju mentalnog zdravlja.

- Stres i nesigurnost te plasman različitih suvišnih, nekorisnih informacija uveliko djeluju na slabljenje obrambenih sposobnosti ljudskog organizma. Zbog toga preporuka za reduciranje vijesti i informacija koje nas, pored svakodnevnih briga za naše i zdravlje naših najbližih, mogu dodatno opteretiti - kazao je.

Kako dr. Nakaš naglašava, educiranje i plasman pravovremenih i korisnih informacija za cjelokupno stanovništvo jedna su u nizu preventivnih mjera koje će stanovništvo zaštititi od različitih nepotrebnih i stresnih informacija.

- Možemo očekivati pogoršanje epidemiološke situacije, porast broja novozaraženih i oboljelih od korona virusne infekcije, mješovite infekcije sezonske gripe, virusnih prehlada i korona infekcije. Stoga bi bilo korisno provesti cijepljenje svih ugroženih grupa stanovništva i grupa koje su u riziku od razbolijevanja, kad nam bude na raspolaganju cjepiva protiv sezonske gripe - istaknuo je dr. Bakir Nakaš, infektolog u mirovini.

Na snazi su mjere koje se odnose na pridržavanje uputa o fizičkoj distanci, pranje ruku, nošenje zaštitnih maski, prema preporukama kriznih stožera. Zbog povećanja broja zaraženih posljednjih dana, Krizni stožer Ministarstva zdravstva SŽ donio je nove naredbe, s oštrijim mjerama. Među ostalim, do kraja kalendarske godine obvezno je propisno nošenje zaštitnih maski (preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sustava), u zatvorenom i otvorenom prostoru.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.