Prof. dr. Rifat Škrijelj

Stremimo k europskim standardima na polju visokog obrazovanja

27.06.2019.
u 11:00

Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, u intervjuu za Večernji list osvrnuo se na dodjelu priznanja Večernjakov pečat koja je njemu i kolegama rektorima Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta u Banjoj Luci dodijeljeno u kategoriji “Znanost” te ističe kako to priznanje smatra nagradom ne samo njemu kao rektoru već i Univerzitetu u Sarajevu. U kontekstu značaja ove nagrade izrazio je osobito zadovoljstvo što je prepoznat rad Univerziteta, ali i Rektorske konferencije/zbora BiH koji kontinuirano radi na jačanju visokog obrazovanja. Govoreći o društvenom potencijalu same manifestacije Večernjakov pečat, naglasio je da je promocija pozitivnih priča nužna kako bi se stvorilo ozračje u kojem je moguće potaknuti razvoj naše države i društva u svim segmentima. Osvrnuvši se na suradnju s drugim visokoškolskim ustanovama u BiH, a sve u cilju jačanja kapaciteta znanosti, rektor Škrijelj objasnio je da su, osim suradnje kroz Rektorsku konferenciju/zbor BiH i potpisane bilateralne sporazume, brojni oblici suradnje ostvarene između javnih sveučilišta u BiH, poput suradnje kroz programe kao što je nekadašnji Tempus i sadašnji Erasmus+ program, zajedničke projekte te kroz zajedničke aktivnosti fakulteta i akademija svih osam javnih sveučilišta.

Kako ste reagirali kada ste čuli da ste, zajedno s dvojicom vaših kolega, osvojili nagradu Večernjakov pečat u kategoriji “Znanost”? Što za vas, ali i Univerzitet, znači ovakvo priznanje?

Priznanje Večernjakov pečat, koje je kolegama rektorima Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta u Banjoj Luci i meni dodijeljeno u kategoriji “Znanost” smatram nagradom ne samo sebi kao rektoru već i Univerzitetu u Sarajevu, koji predstavlja najstariju visokoškolsku ustanovu u Bosni i Hercegovini, alma mater svih javnih sveučilišta u BiH i glavno izvorište i čvorište duhovne, intelektualne i stvaralačke snage naroda BiH i svih njezinih građana, kao i važnu sponu bosanskohercegovačkog društva s europskom tradicijom akademskih sloboda, samouprave i autonomije. Izuzetno zadovoljstvo predstavlja mi što je prepoznat rad Univerziteta na čijem sam čelu, ali i Rektorske konferencije/zbora BiH koji kontinuirano radi na jačanju visokog obrazovanja i znanosti u Bosni i Hercegovini. Uz čestitke Večernjem listu u povodu 60. rođendana, izražavam zahvalnost što je Univerzitetu u Sarajevu ovo priznanje podareno u godini kada obilježava sedamdesetu godišnjicu kontinuiranog rada.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?