Bloomberg

Strane banke najavile tužbe: Plan konverzije kredita u švicarcima krši zakone EU

švicarski franak švicarac kovanice
Foto: Friso Gentsch/DPA/Pixsell
03.09.2015.
u 12:23

Ministar financija Boris Lalovac ranije je najavio konverziju kredita u eure kroz izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju čiji prvi nacrt pripremaju u Ministarstvu financ

Plan Hrvatske da konvertira kredite u švicarskim francima u iznosu od 3,4 milijarde dolara krši zakone Europske unije i međunarodne ugovore, poručila je grupacija najvećih stranih banaka koje posluju u Hrvatskoj, javlja Bloomberg.

Erste Group Bank AG, UniCredit SpA, OAO Sberbank, Raiffeisen Bank International AG i Hypo Group Alpe Adria AG u zajedničkom su priopćenju najavili podizanje tužbe protiv vlade u slučaju izglasavanja zakona o konverziji.

 - Zabrinuti smo zbog razvoja događaja i izjava koje dolaze iz hrvatske vlade. Prisilna konverzija bez da se obzir uzimaju prihodi i mogućnost otplate duga dužnika predstavlja ozbiljnu retroaktivnu izmjenu postojećih ugovora, poručuju banke.

Podsjetimo, ministar financija Boris Lalovac ranije je najavio konverziju kredita u eure kroz izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju čiji prvi nacrt pripremaju u Ministarstvu financija.

>> U slučaju franak odlučuju i ministri s kreditom u švicarcu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije