tuzla

Stotinjak štandova uništeno u požaru na buvljoj pijaci u Tuzli

05.05.2017.
u 11:36

Požar koji je sinoć, nepun sat iza pola noći, izbio na „buvljaku“ - Hametovoj pijaci, u Ul. 15. maja u Tuzli, ugašen je jutros u 5,30 sati, rečeno je Feni u Profesionalnoj vatrogasnoj brigadi.

Vatrena stihija kakva se u Tuzli ne pamti od rata, izuzev paljenja zgrade Sodaso u uličnim demonstracijama prije tri godine, uništila je stotinjak štandova privatnih trgovaca kojima je ovo bio jedini izvog egzistencije. 

Na poprištu nesreće ostale su samo izgorjele metalne konstrukcije i limeni krovovi štandova. Policija od sinoć osigurava mjesto nesreće i ne dozvoljava ulazak u prostor pijace nikome osim istražnih organa.

- Po dojavi o požaru došli smo za nekih pet minuta, ali je vatra već zahvatila veliku površinu pijace. Zbog temperature i isijavanja pristup je bio onemogućen, ali smo velikim naporima uspjeli spriječiti širenje požara i spasiti nešto imovine koju vatra nije uništila – izjavio je Željko Stojanović, komandir smjene Profesionalne vatrogasne brigade. 

Vatra je zahvatila i zgradu uz „buvljak“ za koju se pretpostavlja da je u vlasništvu tuzlanske obitelji Musić, koja gazduje ovom privatnom tržnicom.

Hametova pijaca godinama je trn u oku gradskih vlasti zbog toga što se trgovina raznom robom nelegalno širi i duž prometnice, ponekad i stotinjak metara dalje od pijace, što nije dopušteno.

Pijaca je izvor prihoda mnogim siromašnim obiteljima koje preprodajom robe ili prodajom kućne imovine, raznih predmeta, odjeće i obuće, dolaze do sredstava za život. Zato „krakove“ Hametove pijace tržišni inspektori nikada nisu uspjeli suzbiti, mada je više puta bilo racija i oduzimanja nelegalno prodavane robe.

Štandovi nisu imali električno napajanje, pa se za sada isključuje mogućnost nastanka požara zbog neispravnih instalacija. Vještačenje još nije počelo dok se ne izvrše prethodne istražne radnje. 

Na svu sreću ozlijeđenih nije bilo, a u Profesionalnoj vatrogasnoj vatrogasci, kao i u MUP-u TŽ, ne žele špekulirati o mogućim uzrocima.

Mnogi Tuzlaci na društvenim mrežama izražavaju žaljenje zbog nestanka „buvljaka“ na kojem su se, kao uostalom na svim „buvljacima“ u svijetu, za malo para mogle kupiti vrijedne odjevne stvari, obuća, kućne potrepštine, alati, roletne, zavjese, i sve od „igle do lokomotive“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?