Domaljevac-Šamac

Stoljetni problemi s opskrbom pitke vode uskoro će biti riješeni

22.05.2020.
u 12:43

U općini Domaljevac-Šamac, uz nazočnost predsjednika Vlade Posavske županije (PŽ) Đure Topića i načelnika općine Stjepana Piljića, službeno su započeta dva projekta iz oblasti vodoopskrbe.

Riječ je o drugoj fazi gradnje vodotornja i prvoj fazi pružanja vodovodne mreže u toj općini Posavske županije, koja do sada nema ni metra vodovodne mreže iz javnog sustava, piše Večernji list BiH. 

Predstavnici županijskih i općinskih institucija, kao i izvođača radova, okupili su se na lokaciji gdje će biti postavljen vodotoranj i odakle će započeti prvi metri vodovodne mreže.

Projekti od životne važnosti

- Drago mi je da nazočimo početku nastavka radova na izgradnji vodocrpilišta u Domaljevcu i ujedno početku izgradnje vodovodne mreže. Oba projekta su visoki prioritet ove općine koji je naznačen u svim prijavama koje su upućivane iz ove općine prema federalnim izvorima financiranja, prema Republici Hrvatskoj i Vladi Posavske županije. Projekte je županijska Vlada počela potpomagati od prošle godine, odnosno nastavljamo sufinancirati i ove, sa željom da damo dovoljno dobru potporu kako za vodocrpilište tako i za gradnju prvih kilometara vodovodne mreže. Problem vodoopskrbe u Posavini jedan je od velikih životnih problema koji sve tri općine pokušavaju riješiti u okviru svojih nadležnosti i u skladu sa svojim mogućnostima. Ne ide baš sve zadovoljavajućom brzinom, no Vlada PŽ-a trudi se poticajnim sredstvima učiniti da se ovakvi projekti na cijelom području naše županije privode kraju - izjavio je u Domaljevcu predsjednik Vlade Đuro Topić.

Zadovoljstvo početkom realizacije projekata prigodnim riječima izrazio je načelnik općine Stjepan Piljić te naglasio kako je ovo poseban dan za općinu.

Pomoć RH i UNDP-ja

- Krupnim koracima krenuli smo prema rješavanju pitanja vodoopskrbe, što potvrđuje izvođač radova koji je danas u svojem pogonu započeo gradnju vodotornja, a za nekoliko dana počinju i prvi metri gradnje vodovodne mreže. Otkako se nalazimo na ovim prostorima, naši ljudi imaju problema s opskrbom i s korištenjem ne samo pitke nego i tehničke vode, stoga je upravo ovaj projekt bio u vrhu prioriteta u radu općinske uprave. Mi smo u posljednjih godinu i pol dana intenzivno radili na ovim projektima kako bismo stvorili temelje za ovo što se danas dogodilo. U tome smo i uspjeli, a pomogli su nam značajno Vlada Posavske županije i Vlada Republike Hrvatske, a ušli smo i u partnerstvo s organizacijom UNDP. Uvjeren sam da ćemo uz pomoć naših partnera uspješno dovršiti ovaj proces izgradnje javnog vodovodnog sustava na području općine Domaljevac-Šamac - kazao je načelnik općine Stjepan Piljić.

Podsjetimo, u mnogim posavskim mjestima opskrba vodom obavlja se još uvijek na starinski način bez sustavno riješenog pitanja vodoopskrbe. Svako kućanstvo pojedinačno rješava problem i “osuđeno” je na hidrofore i bunare.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije