02.11.2013. u 16:30

U Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića stoji da je kriptopolitika politička ideja, akcija i slično, koja se predstavlja kao nepolitička u području kulture, znanosti i slično, a zapravo je politička po namjerama i ciljevima

Svjedoci smo toga kako su sve češće manifestacije na kojima se javno veliča Josip Broz, a isto tako i njegov režim. No, postoje i strukture koje im na prikriven način zdušno pomažu. Večernjakov kolumnist Milan Jajčinović naziva ih kriptotitoistima. Na djelu su i kriptokomunisti, jednostavno zato što postoji i kriptopolitika. U Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića stoji da je kriptopolitika politička ideja, akcija i slično, koja se predstavlja kao nepolitička u području kulture, znanosti i slično, a zapravo je politička po namjerama i ciljevima, obično u nedemokratskim društvima. Na prostoru BiH kriptopolitika našla je pogodno tlo, a provode je često upravo oni koji se kunu u demokraciju.

U Hrvatskoj općoj enciklopediji stoji da je kripta prvotno bila prostorija u katakombama, koja je služila prvim kršćanima za bogoslužje i pokapanje mrtvih. S pojavom prvih kršćanskih bazilika kripta je djelomični ili potpuni podzemni prostor ispod oltara, najprije za moći svetaca i pokapanje mučenika, a poslije i za pokapanje crkvenih dostojanstvenika te kraljeva. Po Klaiću kripta je i podzemna kapelica ili grobnica, kosturnica. Na grčkom kryote znači skrovito mjesto, a krypto znači skrivam, pokrivam.

Kriptologija je znanost o odgonetavanju tajnih pisama, kriptolog je stručnjak za otkrivanje tajnih spisa, dešifrant, kriptonim je isto što i pseudonim, kriptogram je zagonetka s ključem, a kriptomnezija podsvjesno je sjećanje. Kriptopolitika je nešto kao nedovoljno svjesno podsjećanje, ali i zagonetka koju nije teško odgonetnuti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije